Gheorghiță, despre coinfecția cu Delta și Omicron: Recombinarea poate să ducă la apariția unui virus cu caracteristici diferite

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a atenționat asupra riscului de coinfecție cu varianta Delta și Omicron.

„Cele două variante circulă în momentul de față la nivel populațional și vedem foarte clar din datele științifice că imunitatea nu este încrucișată în totalitate. Adică, faptul că ai trecut prin infecția cu Delta nu te protejează foarte mult de reinfecția cu varianta Omicron și atunci există această posibilitate să faci coinfecție. Ele sunt virusuri care competiționează pentru aceiași receptori, însă faptul că Omicron este mult mai infecțios, poate să genereze infecții simultan la aceeași persoană”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a vorbit și despre posibilitatea ca recombinarea Delta și Omicron să ducă la apariția unui virus cu caracteristici diferite.

„Practic, ne putem infecta și asta creează, cel puțin pe gazdele imunodeprimate, la acele persoane care au probleme serioase de imunitate, pot să faciliteze recombinarea celor două virusuri și apariția unui virus care pot să aibă caracteristici diferite, în sensul că știm că Omicron are o virulență intrinsec mai redusă, poate să se modifice în timp”, a spus Gheorghiță.

În acest context, Valeriu Gheorghiță a spus că „obiectivul nostru important este să ne uităm la rezultatul final (…), adică pacientul care este infectat să aibă acces la medicație, la vaccinare și mai puțin, în momentul de față, putem avea măsuri eficiente care să blocheze transmiterea. Este important să reducem cât de mult mortalitatea, dar există acest risc, atât timp cât avem circulație intensă a virusului la nivel populațional, există acest risc de evoluție virală și de selectare de noi mutații”.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.