Gheorghiță, despre „turismul” pentru vaccinul anti-COVID: Este o competiție naturală. Următoarele centre, deschise în aglomerările urbane

Președintele comitetului pentru campania de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, într-o conferință de presă, că „turismul” pentru vaccin reprezintă „o competiție naturală”, pentru că orice persoană are libertatea de a alege unde merge să se vaccineze anti-COVID-19.

Valeriu Gheorghiță a precizat că 60-65% din centrele de vaccinare sunt deschise în orașe, însă este nevoie ca și în mediul rural să fie asigurat accesul la vaccin. Următoarele centre vor fi deschise în aglomerările urbane, cele mai multe în București, a precizat acesta.

„În principiu, toate centrele de vaccinare nu au doze în centru decât pentru două sau trei zile, în funcţie de numărul de persoane programate. Deci, practic, în centrele care au locuri libere nu stau doze care sunt nefolosite. Centrele regionale de depozitare au aceste doze. Ele sunt alocate către centre în funcţie de numărul de persoane programate. Ca atare, dacă ai centre care au un grad maxim de ocupare, evident că acolo vei distribui acele doze. Noi ne facem necesarul de doze şi stocurile le evaluăm în funcţie de capacitatea maximală de vaccinare în toate centrele. Pot să vă spun că numărul centrelor de vaccinare care sunt în momentul de faţă înfiinţate în mediul urban este de aproximativ 60% ca procent, chiar mai mult, 65%, faţă de centrele care sunt înfiinţate în localităţi din mediul rural. Or, din acest punct de vedere, cred că este important să creăm şi să facilităm accesul şi al celor din mediul rural în centrele de vaccinare. Este adevărat că nivelul de ocupare al acestor locuri nu este atât de mare, comparativ cu ce se întâmplă în municipii sau în oraşe. Însă cred, şi continui să îmi menţin aceeaşi părere, că este important să asigurăm o distribuţie cât mai uniformă a acestor centre de vaccinare, chiar dacă nivelul de ocupare al lor este diferit. De aceea, noi, în următoarea perioadă, vom aloca suplimentar, exact aşa cum am făcut şi la ultima deschidere de centre, lăsând la o parte criteriul demografic, şi în funcţie de rata cumulată de incidenţă a cazurilor de COVID-19. De aceea, vom deschide în mod deosebit următoarele centre în aglomerările urbane, cele mai multe, aşa cum am spus, în Bucureşti, însă este firesc să existe aceste centre şi în localităţi din mediul rural”, a spus Valeriu Gheorghiţă, întrebat ce părere are despre „turismul” pentru vaccin.

Președintele CNCAV a mai spus că este „o competiție naturală în aceste centre de vaccinare”, pentru că nu s-a dorit să se limiteze la județul de domiciliu accesul la vaccin pentru ca fiecare să aibă libertatea de a se programa unde dorește.

„În acelaşi timp, pot să vă spun că sunt judeţe şi localităţi din mediul rural care se plâng de faptul că nu reuşesc să se programeze, pentru că vin persoane din alte judeţe şi se programează. Deci, vedeţi, este o competiţie naturală, dacă vreţi, în aceste centre de vaccinare. Noi nu am dorit să limităm posibilitatea de programare doar la judeţul din care provine persoana respectivă, ca domiciliu, tocmai pentru a avea fiecare libertatea de a se programa acolo unde doreşte şi în funcţie de programul pe care îl are, în funcţie de activităţile de zi cu zi”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.