Gheorghiță, despre vaccinul AstraZeneca: Vom lua în cursul acestei săptămâni o decizie privind intervalul de vârstă pentru care va fi folosit

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în cursul acestei săptămâni autoritățile din România vor lua o decizie cu privire la intervalul de vârstă pentru care se va folosi în țara noastră vaccinul AstraZeneca.

“Pe data de 29 ianuarie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat acordarea autorizației condiționate de punere pe piață pentru vaccinul COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca. Este al treilea vaccin împotriva COVID-19, care urmează să intre în portofoliul fiecărui stat membru pentru a fi utilizat în campania de vacinare. Recomandarea pentru utilizarea acestui tip de vaccin conform rezumatului caracteristicilor produsului este după vârsta de 18 ani. Datele de eficacitate sunt în jur de 60% și se poate administra persoanelor de peste 18 ani, în două doze, la un interval între 4-12 săptămâni. Majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă de până la 55 de ani. Rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și de la Agenția Națională a Medicamentului și dispozitivelor medicale, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România, ținând cont de datele care se regăsesc în momentul de față în rezumatul caracteristicilor produsului. Celelalte țări europene sunt țări, precum Italia, care a limitat grupa de vârstă până la 55 de ani, și alte țări, precum Germania, Autria, care au limitat grupa de vârstă până la 65 de ani”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a mai precizat că pe 15 februarie este prevăzută deschiderea a 180 de centre de vaccinare pentru distribuirea vaccinului AstraZeneca.

“Am cerut un punct de vedere oficial inclusiv de la AstraZeneca. Ni s-au prezentat toate datele care ies din studiile clinice, așa încât în cursul acestei săptămâni sa fim în măsură să luăm decizia potrivită pentru adminsitrarea acestui tip de vaccin în România. Pentru data de 15 februarie sunt prevăzute 180 de centre de vaccinare noi pe care urmează să le deschidem în ideea de a utiliza și de a distribui vaccinul AstraZeneca în aceste centre de vaccinare”, a explicat președintele CNCAV.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.