Gheorghiţă: Este o creştere de circa cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta în ultimele opt săptămâni

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a afirmat că în ultimele opt săptămâni s-a înregistrat în ţara noastră o creştere de cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta a SARS-CoV-2.

Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că până în data de 25 iulie au fost confirmate 127 de cazuri de infecţia cu varianta Delta.

“Până pe data de 25 iulie au fost confirmate 127 de cazuri de infecţia cu varianta virală Delta, practic cu 26 de cazuri mai mult decât în săptămâna precedentă. Evoluţia săptămânală a proporţiei cazurilor confirmată cu varianta Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la valoare de 1,5% în săptămâna 21, la peste 6,8%  în săptămâna 29. Este o creştere de circa cinci ori a numărului de cazuri cu varianta virală Delta în ultimele opt săptămâni. Mai mult decât atât, din procentul secvenţierilor efectuate în ultima săptămână, 56%, mai mult de jumătate dintre ele, au avut rezultat variantă virală Delta comparativ cu săptămâna precendentă, săptămâna 28 în care, din totalul secvenţierilor efectuate, 33% au avut ca rezultat varianta Delta”, a afirmat Gheorghiţă.

Președintele CNCAV a precizat că se înregistrează un trend crescător al cazurilor cu varianta Delta.

“Există un trend crescător al cazurilor generate de varianta virală Delta, care este mult mai contagioasă, se răspândeşte mult mai uşor în rândul populaţiei nevaccinate şi care poate să asocieze un risc mai mare de spitalizare, estimat la 2,5 ori faţă de infecţia cu variantele anterioare, mai ales dacă vorbim de populaţie nevaccinată, populaţie vulnerabilă, populaţie vârstnică, care pot avea un risc crescut de evoluţie către forme severe de boală, care necesită spitalizare”, a precizat președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că jumătate din cazurile confirmate cu varianta Delta se află în 28 de focare din opt judeţe.

“50% din aceste cazuri confirmate cu varianta Delta se află în 28 de focare din care sunt 22 de focare familiale şi şase focare de colectivitate, din opt judeţe: Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Ilfov, Iaşi, Teleorman şi municipiul Bucureşti, însă 42 de cazuri, adică 33%, nu au nicio legătură epidemiologică menţionată, ceea ce ridică o probabilitate foarte mare ca aceste cazuri să fie dobândite prin transmitere comunitară pe teritoriul ţării noastre. Practic, la acest moment avem 15 judeţe în care au fost identificate cazuri de infecţie cu variantă virală Delta, cele mai multe fiind în municipiul Bucureşti, sunt 31 de cazuri, urmat de judeţul Argeş – 23 de cazuri, Ilfov – 19 cazuri şi Bacău – 17 cazuri. S-au înregistrat şi cinci decese cauzate de infecţia cu varianta virală Delta, ultimul la un bărbat de 56 de ani din judeţul Olt cu condiţii medicale preexistente, toate cele cinci cazuri de decese erau persoane nevaccinate”, a precizat ValeriuGheorghiţă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.