Gheorghiță: Nu e exclus să se genereze o nouă tulpină de coronavirus. Fără certificat verde va fi greu să ajungem la 70% populație vaccinată

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a declarat că sezonul rece favorizează răspândirea SARS-CoV-2, prin urmare nu este exclusă apariția unei noi tulpini de coronavirus.

Medicul militar a afirmat că iarna oamenii stau mai mult în spații închise, aerisirea se face mai puțin și, astfel, riscul de infectare cu coronavirus crește.

„Deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la un post de televiziune.

Valeriu Gheorghiță a subliniat că va fi foarte greu să ajungem la 70% populație vaccinată la finele acestui an sau în primele luni din 2022 dacă nu se va introduce certificatul verde COVID în anumite profesii.

„Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Gheorghiță a subliniat că soluția este vaccinarea anti-COVID-19 a cât mai multor persoane.

În mediul rural, autoritățile vor trimite din nou echipe mobile de vaccinare, la solicitarea autorităților locale.

„Nu-mi doresc să mai trimitem echipe mobile într-o comunitate și să se întoarcă așa cum s-au dus, adică fără să vaccineze pe nimeni. Este foarte importantă implicarea reprezentanților comunității locale, începând de la primar și de la cei care se bucură de credibilitate – preot, pastor, învățător, polițist, toți cei care pentru comunitatea respectivă sunt oamenii de bază”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Gheorghiță a vorbit și despre rolul medicilor de familie în acest efort.

„Am discutat cu o parte din reprezentanții medicilor de familie și una dintre soluțiile găsite și propuse ar fi interviul telefonic, adică practic să sunăm pacienții pe care îi avem în lista proprie, mai ales cei vulnerabili, cei după o anumită vârstă, să stăm de vorbă cu ei. Sigur că asta necesită timp”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.