Gheorghiță: Numărul de centre de vaccinare active se va reduce, pentru a putea deservi activitățile din rural cu ajutorul echipelor mobile

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea (CNCAV) împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, a anunțat, joi, că parte din centrele de vaccinare vor fi închise temporar, ținând cont de „adresabilitatea oamenilor”. Eforturile vor fi concetrate către imunizarea persoanelor din mediul rural. Centre ar putea fi redeschise dacă va exista cerere din partea populației pentru vaccinare.

„Datele centralizate în ziua precedentă în ceea ce priveşte activitatea centrelor de vaccinare, vă pot spune că 45 de centre de vaccinare au sistat temporar activitatea, alte 136 de fluxuri de vaccinare şi-au sistat temporar activitatea din centrele care sunt în continuare active – sunt centre de vaccinare care aveau mai multe fluxuri şi s-a redus, practic, numărul de fluxuri din acele centre pentru a putea permite desprinderea de echipe mobile care să asigure vaccinarea în mediul rural – şi de asemenea pentru 314 centre de vaccinare a fost redus programul de lucru de la 12 ore la 6 ore sau sunt centre care au program chiar de 4 ore”, a precizat Valeriu Gheorghiţă, în cadrul unei conferinţe de presă.

Președintele CNCAV a menţionat că există posibilitatea ca „în perioada următoare să fie centre de vaccinare care să nu funcţioneze una, două sau trei zile pe săptămână, pentru ca echipele din aceste centre să se deplaseze în mediul rural”.

Conform președintelui CNCAV, în cadrul programului „Oraşul vaccinează satul” au fost vaccinate, până în prezent, peste 62.300 de persoane.

În ceea ce priveşte vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie, Gheorghiţă a arătat că la acest moment sunt 2.451 de astfel de cabinete care vaccinează, jumătate dintre acestea fiind în mediul rural, iar până în 23 iunie, medicii de familie au vaccinat 168.932 de persoane, cu 23,4% mai mult decât în săptămâna precedentă. Peste 55% dintre persoanele vaccinate la medicii de familie sunt din mediul rural.

În topul judeţelor cu cele mai multe persoane vaccinate în cabinetele medicilor de familie se află Timiş – 10.690 de persoane, municipiul Bucureşti – 8.623 persoane vaccinate şi judeţele Dâmboviţa, Argeş, Prahova – cu peste 7.500 de persoane vaccinate.

În ultima săptămână s-au vaccinat 237.195 de persoane, atât cu prima doză, cât şi cu cea de a doua, iar dintre acestea 93.981 de persoane au primit prima doză, peste 90% prezentându-se direct la centrele de vaccinare.

În prezent, la nivel naţional sunt active 797 de centre de vaccinare şi 1.268 de fluxuri, însă în perioada următoare acest număr se va reduce, pentru a deservi activităţile din mediul rural. Acestea vor putea fi reactivate în orice moment, în funcţie de adresabilitate.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.