Gheorghiță: Păstrăm proporțional doze de rapel tocmai pentru a avea o soluție de acoperire a persoanelor care sunt deja vaccinate

Coordonatorul campaniei naționale d evaccinare anti-COVID-19, col dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat că vor fi păstrate doze d evaccin de rapel proportional astfel încât să se asigure acoperirea tuturor persoanelor care au primit prima doză.

”Păstrăm proporțional tocmai pentru a avea o soluție de acoperire a persoanelor care sunt deja vaccinate. În cazul în care ar fi întârzieri în livrarea dozelor, însă din acest punct de vedere aș vrea să spun că astăzi suntem cu stocurile la mai puțin de jumătate din numărul persoanelor. Practic, mai mult de jumătate din doze sunt date către centrele de vaccinare iar stocurile sunt sub 50% din numărul d epersoane care sunt eligibile. Din acest punct de vedere vom face tot ce ține de Comitetul Național pentru a putea asigura accesul persoanelor atât la rapel, dar în același timp să asigurăm în fiecare zi accesul persoanelor noi la vaccinare. Sunt modele preluate din alte țări care au decis să folosească toate dozele și să aibă o pauză în care să nu mai vaccineze nicio persoană nouă și să efectueze doar rapeluri. În România ne dorim o continuitate încât să putema sigura în paralel vaccinarea persoanelor care își efectuează rapelul dar să avem și un acces important al numărului de persoane noi la vaccinare.”, a declarat Gheorghiță în cadrul conferinței de presă privind situația vaccinărilor anti-COVID-19 în România.

Întrebat când poate fi antins obiectivul României de a vaccina 10.4 milioane de oameni, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a precizat:  ”Până la finalul lunii septembrie vom reuși să acoperim acest număr de persoane vaccinate în măsura în care persoanele respective doresc să fie vaccinate. România are contractate suficiente doze și, de asemenea, începând cu al doilea trimestru al acestui an numărul dozelor livrate către România va fi semnificativ mai crescut, ceea ce ne va permite o accelerare a ritmului de vaccinare astfel încât să putem asigura în timp util accesul fiecărei persoane la vaccinare.”

Pe de altă parte, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a arătat și care sunt perspectivele în ceea ce privește vaccinurile anti-COVID-19.

”În momentul de față, România are contractate până în luna septembrie suficiente doze pentru a vaccina peste 10 milioane de persoane. Suplimentar până la finalul lui 2021 avem un total d epeste 23 de milioane de doze, ținând cont și de dozele contractate de la Moderna. Iar o veste bună pentru primul trimestru este că vom primi puțin peste 400.000 de doze de la Moderna cu livrări la două săptămâni și dozele de la BioNTech Pfizer vor continua să vină săptămânal într-o cifră care crește de la o săptămână la alta, iar până la finalul lunii martie vom avea peste 2,5 milioane de doze de la BioNTech Pfizer. Acestea sunt perspectivele pentru primul trimestru și pentru tot anul”, a declarat Andrei Baciu.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.