Gheorghiță: Persoanele înscrise la vaccinare vor fi notificate o singură dată pentru a confirma programarea

Președintele Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea anti-COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a anunțat modificări privind modul în care se confirmă programările de pe lista de așteptare. De miercuri, 7 aprilie, persoanele programate vor fi notificate o singură dată, nu de până la trei ori, ca până acum, și au la dispoziție 24 de ore pentru a o confirma. Dacă nu o fac, vor fi notificate alte persoane din lista de așteptare.

„Am evaluat foarte atent, alături de colegii noștri de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, procesul de înscriere pe listele de așteptare și, de asemenea, procesul și randamentul de confirmare a programărilor în urma notificărilor din lista de așteptare. Cifrele analizelor ne arată că interesul de a se programa al persoanelor în vederea vaccinării este unul ridicat, și anume în momentul de față în centrele, de pildă, în care se administrează vaccin de la compania Pfizer, rata de confirmare a programărilor după notificare este între 85% și 90% dintre persoanele care sunt înscrise în lista de așteptare, chiar de la prima notificare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți, într-o conferința de presă, la Palatul Victoria.

Președintele CNCAV a amintit că, până la acest moment, „regula era că o persoană este notificată de până la trei ori, după care, dacă nu răspunde notificării respective, se notificau alte persoane din lista de așteptare”.

„Întrucât la situația dată există multe persoane înscrise pe lista de așteptare și care așteaptă să primească notificări, am luat decizia de a notifica o singură dată o persoană din lista de așteptare, care va avea la dispoziție timp de 24 de ore să își confirme programarea respectivă. În cazul în care persoana notificată nu confirmă programarea în centrul de vaccinare în cele 24 de ore, vor fi notificate alte persoane din lista de așteptare, tocmai pentru a rula într-un interval cât mai scurt persoanele care se află în lista de așteptare”, a mai spus președintele CNCAV.

Gheorghiță a explicat că „persoanele care nu își confirmă programarea după prima notificare, practic, vor avea posibilitatea să se înscrie fie pe lista de așteptare a unui alt centru, fie să se programeze pe locurile care vor fi disponibile în centrele de vaccinare și care nu vor mai avea listă de așteptare.

„În acest fel, practic, putem să epuizăm și să rulăm mai rapid toate persoanele care se află în lista de așteptare, în vederea programării în urma notificărilor. Mâine, începând cu ziua de 7 aprilie, va fi operaționalizată această cerință”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Din 10 aprilie, pe platformă vor fi afișate numărul persoanelor înscrise și capacitatea zilnică de vaccinare, potrivit președintelui CNCAV.

„Din data de 10 aprilie, va fi afișat pe platforma de programare pentru fiecare persoană care se află în lista de așteptare câte persoane se află înscrise în față și, de asemenea, care este capacitatea de vaccinare zilnică în centrul de vaccinare pentru care persoana respectivă a optat, așa încât putem să estimăm foarte ușor câte persoane se află în față și câte se vaccinează în fiecare zi. Astfel, putem să deducem care este timpul mediu de așteptare, ținând cont că pot exista variații, chiar de la o perioadă, la alta, pentru aceeași persoană, în funcție de categoria de prioritizare din care fac parte persoanele care se pot înscrie ulterior în lista de așteptare, ținând cont că pe lista de așteptare notificarea respectă prioritizarea conform strategiei”, a explicat Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.