Gheorghiţă: Procentul de 50% din populaţie vaccinată anti-COVID ar trebui să-l obţinem în iunie-iulie

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în România procentul de 50% al populaţiei vaccinate ar trebui să fie obţinut în perioada iunie – iulie a acestui an.

“La acest moment, numărul de cabinete de vaccinare care sunt active reprezintă aproximativ 30% din totalul cabinetelor pe care noi le-am prevăzut pentru această campanie de vaccinare. În luna aprilie intenţionăm să creştem, practic, să deschidem toate cabinetele de vaccinare prevăzute la nivelul fiecărui judeţ. Tot pentru luna aprilie este prevăzută începerea celei de-a treia etape de vaccinare, aşa încât noi credem că după jumătatea lunii aprilie vom putea atinge cel puţin 100.000 de persoane vaccinate zilnic, reprezentând aproximativ 50.000 de persoane cu prima doză şi, sigur, aproximativ 50.000 de persoane cu cea de-a doua doză. Practic, în acest fel, în luna septembrie putem atinge acel prag de imunitate colectivă de cel puţin 60-70%, reprezentând un număr de circa 10 milioane de persoane. Procentul acesta de 50% ar trebui să-l obţinem undeva prin luna iunie a acestui an, iunie-iulie, depinde de rata de adresabilitate a persoanelor către vaccinare. Datele preliminare ne arată că vom avea suficiente doze lunar, încât să asigurăm vaccinarea unui număr cât mai mare de persoane, în funcţie de adresabilitate”, a declarat președintele CNCAV, marţi, la Palatul Victoria.

Cum se va realiza procesul de imunzare în localitățile fără centru de vaccinare

Valeriu Gheorghiţă a precizat că, în situaţia localităţilor care nu au centru de vaccinare, autorităţile lucrează la organizarea unor echipe mobile, care ar urma să fie disponibile după jumătatea lunii martie.

“În situaţiile localităţilor care nu au un centru de vaccinare sau pentru care accesul la un centru de vaccinare se face cu dificultate, noi lucrăm în acest moment la amenajarea acelor unităţi mobile, acele centre mobile de vaccinuri în care vom opera cu resurse umane de la nivelul fiecărui judeţ, chiar dacă nu vorbim de localitatea pentru care acel centru este destinat şi, de asemenea, parte din personalul din aceste centre şi echipe mobile de vaccinare va proveni şi din Ministerul Apărării Naţionale, respectiv din Ministerul Afacerilor Interne. Din acest punct de vedere, noi foarte probabil că după jumătatea lunii martie vom avea disponibile aceste unităţi mobile în care vom începe vaccinarea în aceste localităţi, sigur, în momentul în care vom avea şi un număr necesar şi suficient de doze prin care putem să facem acest lucru”, a explicat președintele CNCAV.

Valeriu Gheorghiţă a adăugat că, de asemenea, este analizată posibilitatea de a aloca cu prioritate vaccinuri către acele localităţi care înregistrează un număr mare al cazurilor de COVID-19, o rată de incidenţă cumulată crescută.

“Şi ne gândim în momentul acesta la posibilitatea de vaccinare împotriva COVID-19 chiar în localităţile carantinate. Evident că, din acest punct de vedere, putem interveni cu aceste unităţi mobile, însă trebuie să înţelegem şi aici faptul că aceste unităţi mobile nu sunt nelimitate, practic vorbim de un număr, în momentul de faţă, limitat, care va fi crescut progresiv, în funcţie de nevoile pe care noi le vom avea. La acest moment ne vom pregăti cu aproximativ o unitate mobilă pentru fiecare judeţ şi care va putea fi folosită în funcţie de nevoi de către reprezentanţii autorităţilor locale”, a mai afirmat Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.