Gheorghiță: Rata de raportare a reacțiilor adverse post-vaccinare anti-COVID-19 este de aproximativ 3,4 la 1.000 de doze administrate

8.912 de cazuri de reacţii adverse post-imunizare anti-COVID-19 au fost raportate până luni, rata de raportare fiind de aproximativ 3,4 la 1.000 de doze administrate, potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

”La nivel naţional, până la data de 22 martie, au fost raportate în total 8.912 cazuri RAPI – reacţii adverse postvaccinale indezirabile, cu o rată de raportare de circa 3,4 la o mie de doze administrate”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

În același timp, în perioada 15 martie – 21 martie, au fost raportate 1.497 de reacţii adverse post-vaccinale, 95% din acestea fiind raportate la Agenţia Naţională a Medicamentului, restul la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

”Vârsta mediană a persoanelor care au raportat RAPI a fost de 40 de ani şi 64% dintre persoane erau de sex feminin. În ceea ce priveşte totalul persoanelor care au raportat reacţii adverse pe tip de manifestări de RAPI: 81% sunt reacţii adverse de tip durere locală, tumefacţie, erupţie cutanată la locul de administrare, oboseală, febră, frison; 48% dureri musculare sau articulare, 46% cefalee, 16% reacţii digestive. Nu au fost raportate cazuri de şoc anafilactic, nu sunt în momentul de faţă în investigare reacţii severe”, a mai precizat coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID.

Dr. Gheorghiță a mai anunţat și o campanie de conştientizare a necesităţii raportării tuturor reacţiilor adverse.

”În perioada următoare vom organiza un demers prin care vom creşte nivelul de conştientizare a importanţei raportării reacţiilor adverse în rândul profesioniştilor din sănătate. Aşa încât ceea ce ne interesează în mod deosebit este ca personalul medical să crească raportarea reacţiilor adverse aşa încât atunci când vorbim de reacţii adverse raportate să putem avea date concludente vizavi de cazurile de reacţii adverse raportate”, a mai subliniat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.