Gheorghiță: România nu combină deocamdată vaccinurile împotriva COVID-19. Nu sunt date suficiente despre siguranță

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că România nu combină deocamdată vaccinurile împotriva COVID-19, pentru că nu sunt date suficiente despre siguranță, și încurajează ”vaccinarea fermă” cu același tip de vaccin în cazul ambelor doze, atunci când prima doză a fost vaccinul AstraZeneca.

”Considerăm că este mai prudent la acest moment să așteptăm validarea rezultatelor finale până la a lua o decizie de a combina vaccinuri care folosesc tehnologie diferită”, a a declarat Valeriu Gheorghiță marți în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria.

Excepție fac persoanele care au contraindicații sau cele care au dezvoltat tromboze după prima doză.

Schema de vaccinare anti-COVID-19 cu vaccinul produs de AstraZeneca rămâne nemodificată, continuându-se astfel imunizarea cu două doze de vaccin, ca și până acum.

”Ceea ce ne-a făcut să menținem schema de vaccinare cu două doze din același tip de vaccin este siguranța. Tocmai de aceea considerăm că este important să vedem toate datele de siguranță pe o frecvență mai mică decât 1 la 1000, moment în care vom reevalua toate aceste date și vom fi în măsură să spunem dacă este sau nu recomandat să facem această schemă de vaccinare heterologă. Ca atare, rămâne aceeași schemă de vaccinare folosind 2 doze de vaccin de la compania Oxford Astra Zeneca, pentru că trebuie să ne uităm la riscul de la prima doză, la riscul de la a doua doză”, menționat Valeriu Gheorghiţă.

În ceea ce privește reacțiile adverse, coordonatorul campaniei de vaccinare a susținut că, în acest moment, nu poate fi anticipată frecvența acestora, pentru că nu au participat destule persoane la studii.

”Practic, nu se anticipează o reducere a eficacității, deși nu avem date clare de eficacitate, avem de imunogenitate. Pacienții care au primit vaccin cu a doua doză pe bază de ARN mesager au avut chiar un nivel mai ridicat al anticorpilor, însă nu putem putem defini în totalitate profilul de siguranță și frecvența reacțiilor adverse atunci când vorbim de reacții mai rare de 1 la 1000 de persoană”, a explicat Gheorghiță.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.