Gheorghiță: România, pe locul trei privind media numărului de doze din ultimele șapte zile, raportat la suta de locuitori

Cooronatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul Valeriu Gheroghiță, a declarat că numărul persoanelor care s-au programat în vederea vaccinării a crescut semnificativ. România se află printre primele țări din Europa, ca acoperire a vaccinării și pe locul trei, în ceea ce privește media numărului de doze din ultimele șapte zile, raportat la suta de locuitori.

„Avem un nivel de acoperire de 2% din populație și ne situăm între primele țări europene ca acoperire a vaccinării și pe locul trei, în ceea ce privește media numărului de doze din ultimele 7 zile, raportat la suta de locuitori”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la un post de televiziune.

Valeriu Gheorghiță: Trebuie să păstrăm un echilibru între numărul de programări și dozele disponibile

Acesta a mai spus că tot mai multe persoane se arată interesate de campania de vaccinare, astfel că în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul celor care s-au programat în vederea vaccinării.

„Odată cu etapa a doua a campaniei de vaccinare și procesul de imunizare a persoanelor internate în centrele medico-sociale, respectiv deschiderea centrelor pentru persoane vârstnice, cu boli cronice, persoane care desfășoară activități esențiale, numărul celor care s-au programat în vederea vaccinării a fost semnificativ mai mare și depășește numărul dozelor disponibile. Ne bucură dorința românilor pentru activitatea de vaccinare. Trebuie să păstrăm acest echilibru între numărul de programări și dozele disponibile, că să asigurăm rapelul persoanelor care au efectuat deja prima doză și, ulterior, să vaccinăm persoane noi”, a mai spus medicul Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește numărul dozelor de vaccin primite de România, coordonatorul campaniei de vaccinare susține că o cantitate mai mică de dozeprimite nu este o particularitate în România, ci o problemă la nivel european.

„Ne dorim o continuitate a activității de vaccinare, că să putem trece cât mai ușor peste această perioada dificilă, februarie, în care numărul de doze evident că nu satisface cererea pe care o avem la acest moment și nu e o particularitate a României, ci la nivelul tuturor țărilor europene. Pe 18 ianuarie, numărul dozelor pe care România le-a primit a fost cu 51% mai puțin decât era estimat”, a mai explicat acesta.

Când ar putea începe a treia etapă de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a declarat că, cel mai probabil, etapa a treia a campaniei de vaccinare va debuta la începutul lunii aprilie.

„Estimările noastre sunt pentru începutul lunii aprilie, când vom avea și un număr mai mare de doze de vaccin, care vor fi alocate săptămânal României, conform contractului încheiat cu compania Pfizer, la nivelul Comisiei Europene. Ne așteptăm să avem doze și de la AstraZeneca și ne așteptăm să se deruleze și calendarul de livrare de la Moderna. Dacă vom avea numărul de doze disponibile, am putea începe mai devreme de luna aprilie etapa a treia de vaccinare”, a explicat cooronatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Caravanele de vaccinare sunt în curs de pregătire și, în momentul în care vom avea suficiente doze de vaccin, vom putea deplasa aceste caravane către zonele care au un acces dificil către un centru de vaccinare”, a completat Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.