Gheorghiță: Sunt două recomandări total diferite pentru doza trei de vaccin anti-COVID-19

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19,dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat că primele persoane care vor face doza a treia, după primirea avizului de la EMA, vor fi cele categoriile vulnerabile, cu probleme de imunitate, și că ”sunt două recomandări total diferite pentru doza trei”.

Mai exact, o doză suplimentară se va administra persoanelor imunodeprimate (persoanele cu transplant, pacienții oncologici în tratament activ, alte imunodeficiențe, pacienții care sunt în evidență cu infecție HIV/SIDA, imunosenescență), vârstnicii, mai ales cei din centrele sociale, persoane peste 65-70 de ani, pacienții care fac tratamente cu medicamente ce scad foarte mult răspunsul imun.

”Toate acestea fac ca persoana respectivă, vaccinată cu schemă completă, să aibă o probabilitate mai mică să dezvolte un răspuns imun protector și atunci ea va avea nevoie de o a treia doză, de o doză suplimentară, tocmai pentru a crește probabilitatea să dezvolte un răspuns imun protector la prima schemă. Asta înseamnă că cei care se află în categoriile menționate vor primi trei doze de vaccin de la început: la zero, de pildă, la o lună și la două luni. De asemenea, cei care sunt în aceste categorii și au făcut o primă schemă de vaccinare cu două doze vor fi chemați, li se va recomanda să vină să-și facă și a treia doză pentru a consolida răspunsul imun”, a explicat Valeriu Gheorghiță la un post de televiziune.

Gheorghiță a mai precizat că ”fiecare medic de familie are în evidență asemenea categorii de pacienți care au fost vaccinați, ei se află în baza de date și vom recomanda cu tărie ca aceste persoane să vină să-și primească doza suplimentară. Cu siguranță va fi categoria cu care vom începe.”

Cea de-a doua recomandare pentru a treia doză de vaccin anti-COVID-19 vizează persoanele în cazul cărora va funcționa ca un „booster”. Această doză va fi ca un rapel și se va administra la un interval de cel puțin șase luni de la schema inițială de vaccinare și care va avea rolul de a crește răspunsul imun, tocmai pentru a asigura menținerea lui pentru o perioadă mai mare de timp.

Doza ”booster” se va administra tuturor categoriilor populaționale, nu doar celor imunodeprimați.

”Se pleacă de la premisa că după un interval de 6-8-9-12 luni, protecția imună oferită prin vaccinare începe să scadă și începem să avem acele cazuri de infecții la persoane vaccinate”, a spus medicul Valeriu Gheorghiță.

El a explicat că odată cu scăderea protecției imune, există riscul ca persoane din grupe vulnerabile (pacienți cu boli cronice, cu diabet, cu obezitate etc.), să facă forme moderat-severe de boală.

„Este important să înțelegem aceste două diferențe, de doză suplimentară, în cazul primei vaccinări la persoane imunodeprimate, și o doză de rapel, a treia doză, care se administrează după o perioadă mai mare de timp de la prima schemă, cel puțin șase luni. Iarăși, este important să vizăm acele categorii populaționale care sunt la risc mare de infecție, cum e personalul medical sau cei care se află în prima linie de îngrijire a persoanelor”, a menționat Valeriu Gheorghiță.

Medicul a mai adăugat că foarte probabil va fi vorba despre o eșalonare pentru doza a treia de vaccin și vor fi urmate aceleași etape ca la începutul campaniei de vaccinare. Diferența este că la acest moment avem suficiente doze de vaccin, astfel încât se poate începe simultan cu mai multe categorii de populație, fără a mai avea acea etapizare extrem de riguroasă care a existat la începutul campaniei de vaccinare.

”Noi pregătim deja platforma, este în lucru pentru a fi updatată ca să permită programarea acestei doze de rapel”, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

El a precizat că vor fi două condiții pentru a face doza a treia de vaccin: să ai cel puțin șase luni de la cea de-a doua doză din cadrul primei scheme de vaccinare și să nu fi trecut prin boală.

”O persoană care are istoric de trecere prin boală și care a primit două doze de vaccin nu mai are recomandare fermă de a face această doză de rapel la șase luni, pentru că datele ne-au arătat că nivelul de anticorpi, chiar dacă scade, se menține semnificativ mai crescut față de cel al persoanelor care nu au istoric de trecere prin boală”, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Gheorghiță a mai dat asigurări că cea de-a treia doză nu va fi condiționată de eventuale analize pentru anticorpi.

”Chiar dacă noi știm că, practic, cu cât nivelul anticorpilor este mai ridicat,  cu atât se corelează cu o protecție mai bună, totuși, un nivel mai redus al anticorpilor nu înseamnă neapărat o protecție mai scăzută, pentru că avem și celalată componentă a răspunsului imun: răspunsul imun celular. Răspunsul nostru imun are memorie și odată ce ne vaccinăm, practic noi nu facem altceva decât să pregătim răspunsul imun, să pregătim organismul, să-l antrenăm pentru momentul în care se va întâlni cu potențialul agent biologic. De-asta ne vaccinăm în general, ca să fim pregătiți pentru momentul când vom intra în contact cu o persoană cu care am putea face acest schimb de microorganism”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.