Gheorghiță: Test pozitiv la coronavirus pentru 0,5% din totalul persoanelor vaccinate cu cel puţin o doză

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat marţi că în perioada 27 decembrie 2020 – 4 iulie 2021 un număr de 23.814 persoane, ceea ce înseamnă 0,5% din totalul persoanelor vaccinate cu cel puţin o doză, au avut un test pozitiv de infecţie cu SARS-CoV-2.

„Mediana timpului scurs de la administrarea primei doze până la testul pozitiv a fost de 13 zile, deci practic în primele 10-14 zile de la vaccinare, când nivelul anticorpilor nu este suficient de ridicat pentru a asigura o protecţie suficientă şi, de asemenea, noi ştim că o prima doză de vaccin nu asigură beneficii maximale. Tocmai de aceea este important să asigurăm schema de vaccinare completă”, a spus medicul militar, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, numărul de persoane vaccinate cu schemă completă care au fost depistate cu infecţie SARS-CoV-2 de la debutul campaniei de vaccinare până pe data de 4 iulie este de 4.990, ceea ce reprezintă 0,1% din totalul persoanelor vaccinate cu doza a doua.

„Trebuie să înţelegem că eficacitatea vaccinurilor, în mod deosebit dacă facem referire la vaccinurile pe bază de ARN mesager, care sunt cele mai folosite în ţara noastră, au procente de peste 95%, ceea ce înseamnă, pe înţelesul tuturor, că vaccinurile scad de cel puţin 20 de ori probabilitatea să faci o boală simptomatică, să ajungi în spital şi să faci complicaţii grave şi, implicit, riscul de deces, care este estimat la un risc de 100 de ori mai redus comparativ cu situaţia în care omul respectiv nu ar fi fost vaccinat. Aşa încât, sigur, există 5% dintre persoanele vaccinate care nu dezvoltă un nivel suficient de protector al anticorpilor din motive care ţin de modalitatea de activare a răspunsului imun, ţin de biologia organismului fiecărui om”, a mai arătat preşedintele CNCAV.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.