Gheorghiță: Vaccinurile anti-COVID sunt foarte eficiente împotriva formelor severe, împotriva spitalizărilor, deși nu vorbim de protecție de 100%

Președintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, a declarat, marți, că, la acest moment vaccinurile anti-COVID-19 rămân foarte eficiente împotriva formelor severe de boală, precum și împotriva spitalizărilor.

“În spațiul public, în ultimele zile se propagă ideea că 60% din cazurile de spitalizare, înregistrate în Marea Britanie sunt în rândul persoanelor vaccinate cu schemă completă. Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate la nivel populațional crește, ipotetic dacă am avea 100% persoane vaccinate, evident că parte din cazurile diagnosticate și care ajung în spital vor fi din rândul celor vaccinați. În Marea Britanie, între 80-95% din persoanele cu vârstă mai mare de 50 de ani au fost vaccinate cu schemă completă. Dacă avem un focar de infecție constituit din 100 de persoane, din care 80 sunt persoane vaccinate cu schemă completă și 20 nevaccinate și 8 persoane din cele vaccinate ajung la spital, respectiv 8 din cele nevaccinate, vom ajunge la o concluzie că 50% din persoanele spitalizate sunt persoane care au fost vaccinate cu schemă completă. Dacă raportăm aceste cazuri la populația expusă vorbim de 10% persoane care au fost spitalizate, respectiv 40% persoane spitalizate din rândul celor nevaccinați”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

Președintele CNCAV a mai spus că gradul mare de vaccinare a redus de 30 de ori fatalitatea în rândul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 din Marea Britanie.

“Vaccinurile în momentul de față sunt foarte eficiente împotriva formelor severe, împotriva spitalizărilor. Sigur că nu vorbim de protecție de 100%. Vaccinarea cu schemă completă reduce substanțial riscul de spitalizare și risculd e deces.

În momentul de față în Marea Britanie, amplitudinea acestui val 4 este la circa două treimi din valul precedent, dar dacă ne uităm la spitalizare și decese, doar 10% din cazurile confirmate sunt spitalizate, și rata de mortalitate este de doar 3,3%.

Vedem o reducere a mortalitățiid e 30 de ori față de ce se întâmpla în valul precedent. în Marea Britanie”, a mai precizat Valeriu Gheorghiță.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.