Gheorghiță: În majoritatea cazurilor, diagnosticul de COVID-19 a fost pus cam între 10 și 14 zile de la rapel

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a precizat că în cazul persoanelor care s-au infectat cu SARS-CoV-2 chiar și după vaccinarea completă, diagnosticul a fost pus între 10 și 14 zile de la rapel.

”Noi știm că beneficiile după doza de rapel sunt undeva după ziua 10, ceea ce înseamnă că momentul expunerii era mult mai devreme față de momentul în care se împlinesc aceste beneficii maximale. (…) Să știți însă că majoritatea au fost forme asimptomatice sau minim simptomatice, forme ușoare, acele persoane fiind diagnosticate de cele mai multe ori cu ocazia unor testări periodice, și nu pentru că aveau o simptomatologie caracteristică de COVID-19”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță duminică seară la un post de televiziune.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-COVID-19, aproximativ 1.080 de persoane care au făcut și a doua doză de vaccin s-au infectat cu SARS-CoV-2 în România, adică aproape 0,19% din numărul total al celor care au fost vaccinați cu cele două doze.

În cazul persoanelor complet vaccinate care se infectează cu SARS-CoV-2 există indicația de a secvenția tulpina respectivă. În România însă majoritară și dominantă este tulpina britanică în momentul acesta, după cum a mai spus Gheorghiță.

Medicul a mai explicat că în cazul persoanelor care au făcut boala COVID-19, la scurt timp după administrarea primei doze de vaccin, rapelul este recomandată să fie făcut după o perioadă de 10-15 zile de la vindecare.

”Dacă persoana respectivă este cu stare generală bună, este afebrilă, debarasată de virus, având test negativ, se poate vaccina oricând în acest interval după vindecare, însă este bine să lăsăm imediat după vindecare o perioadă de circa 10-14 zile, perioada de convalenscență, în care este important să se definitiveze, să se remită toată reacția inflamatorie de după boală și sigur, ulterior, persoana respectivă se poate vaccina. Deci un interval de circa două săptămâni de la momentul vindecării este rezonabil pentru a se vaccina”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiță pentru Digi24.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.