Ordinul ministrului sănătății 1251/2018 ce vizează aprobarea Ghidului de gestionare a sângelui pacientului în perioada perioperatorie a fost publicat în Monitorul Oficial la data de 17 octombrie.
Utilizarea judicioasă a produselor sanguine
Gestionarea sângelui pacientului (PBM – Patient Blood Management) este un concept proactiv, multidisciplinar, multimodal, care include depistarea şi tratamentul anemiei, optimizarea hemostazei, minimizarea pierderilor de sânge și utilizarea raţională a produselor de sânge în scopul îmbunătăţirii prognosticului pacientului.
Încă din 2010, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat utilizarea judicioasă a produselor sanguine, introducerea unor soluţii alternative la terapia transfuzională şi implementarea programelor de gestionare a sângelui pacientului. În prezent, programele de PBM reprezintă un nou standard de calitate şi siguranţă a îngrijirii pacientului, fiind aplicate pe scară largă în toată lumea, se arată în introducerea actului normativ. Ele urmăresc coordonarea îngrijirilor medicale acordate în cursul spitalizării unui pacient de către medici cu diferite specialităţi, în scopul reducerii consumului de produse de sânge, îndeosebi în perioada perioperatorie, dar şi în afara acesteia.
PBM în România
Având în vedere aceste dovezi medicale, mai mulți medici din diverse specialități s-au constituit într-un grup de iniţiativă pentru introducerea conceptului PBM în România. În primă instanță, membrii grupului de lucru au elaborat un set de recomandări pentru introducerea programului de PBM în mai multe spitale din Bucureşti. Acestea sunt: Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Spitalul Universitar de Urgenţă Elias și Spitalul Clinic Colţea. Obiectivul pe termen lung este implementarea unui program naţional PBM care să crească siguranţa şi calitatea serviciilor medicale în România.
Elementele unui program de gestionare a sângelui pacientului inlud: optimizarea masei eritrocitarea a pacientului, minimizarea pierderii de sânge și ameliorarea toleranței la anemie și raționalizarea prescrierii produselor de sânge. Aceste măsuri trebuie aplicate de-a lungul întregii perioade de îngrijire a bolnavului chirurgical, fiind iniţiate preoperator, continuate intraoperator şi postoperator.