Bolile care se transmit de la animal la om continuă să fie o amenințare globală la adresa sănătății oamenilor și provoacă milioane de decese la nivel mondial, dar și pierderi uriașe în sectorul economic. În fiecare an, aproape 60 de mii de persoane mor din cauza rabiei, iar gripa aviară, infecțiile cu virusul Ebola și nu numai reprezintă reale amenințări la sănătatea populației. Însă aceste boli nu afectează doar sănătatea umană, ci și pe cea a animalelor, provocând chiar moartea și afectând implicit agricultorii și economiile țărilor.
Pentru a veni în ajutorul țărilor care se confruntă cu aceste probleme, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au lasat astăzi ghidul „O abordare multisectorială a sănătății: un ghid tripartit pentru abordarea bolilor zoonotice”.
Ghidul tripartit pentru zoonoze conține cele mai bune practici și opțiuni pentru a ajuta țările să realizeze o colaborare durabilă și funcțională pe segmentul om-animal-mediu. Ghidul este flexibil, astfel încât poate fi utilizat și pentru alte amenințări la adresa sănătății, cum ar fi siguranța alimentară și rezistența antimicrobiană. Prin utilizarea acestuia, țările își pot consolida capacitățile în privința mecanismelor multisectoriale de coordonare a sănătății, planificarea strategică și pregătirea pentru situații de urgență, supravegherea și schimbul de informații, evaluarea comună a riscurilor pentru amenințările cu boala zoonotică, reducerea riscurilor, implicarea comunității și dezvoltarea forței de muncă. În ghid, sunt incluse variante pentru monitorizarea și evaluarea impactului pentru sprijinirea țărilor în a-și îmbunătăți strategiile și politicile privind bolile zoonotice. În plus, abordarea One Health prezentată în ghid ajută țările să folosească cât mai bine resursele limitate și reduce pierderile sociale indirecte, cum ar fi impactul asupra mijloacelor de trai ale micilor producători, alimentația necorespunzătoare și restricționarea comerțului și turismului.
OMS susține că, prin colaborarea între sectoare și discipline, pot fi salvate atât viețile oamenilor cât și ale animalelor, mijloacele de trai sunt asigurate, iar sistemele globale de sănătate sunt îmbunătățite în mod durabil. Organizațiile tripartite încurajează țările să folosească ghidul pentru a atinge aceste obiective, adoptând totodată o abordare One Health în privința bolilor zoonotice.