Perioadele pentru care pot fi prescrise medicamentele sunt de maximum 7 zile în afecţiuni acute, de până la 8 – 10 zile în afecţiuni subacute şi de până la 30 – 31 de zile pentru bolnavii cu afecţiuni cronice, se arată în Ghidul asiguratului lansat de CNAS.
Pentru bolnavii cu boli cronice stabilizate şi cu schemă terapeutică stabilă, medicamentele pot fi prescrise pentru o perioadă de până la 90/91/92 de zile.
Prescripţia medicală pentru afecţiunile cronice este valabilă maximum 30 de zile de la data emiterii acesteia, iar pentru afecţiunile acute şi subacute prescripţia medicală este valabilă maximum 48 de ore.
Prescripțiile emise pe o perioadă de 90/91/92 de zile, prescrise în regim online și semnate de către medicul prescriptor cu semnătură electronică extinsă, pot fi eliberate fracționat pentru 30/31/32 de zile, iar valabilitatea acestor prescripții este de maximum 92 de zile, în funcție de perioada prescrisă.
Prima eliberare se va face în maximum 30 de zile de la data emiterii prescripției.
Există și o serie de prevederi specifice. Astfel, pot fi prescrise medicamente pentru maximum 7 zile în următoarele situații:
- de către medicii din căminele pentru persoanele vârstnice, pentru bolnavii nedeplasabili sau cu afecţiuni acute din aceste instituţii, dacă nu sunt înscrişi în lista unui medic de familie;
- de către medicul din cabinetul şcolar sau studenţesc, pentru elevi şi studenţi, în caz de urgenţă medicală, doar pentru afecțiuni acute; medicii respectivi au obligaţia să transmită prin scrisoare medicală medicului de familie la care este înscris elevul sau studentul diagnosticul şi tratamentul prescris;
- de către medicii din instituţiile de asistenţă socială pentru persoane adulte cu handicap aflate în coordonarea Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii, pentru bolnavii nedeplasabili sau cu afecţiuni acute din aceste instituţii, în situaţia în care persoanele instituţionalizate nu sunt înscrise în lista unui medic de familie