”Ghidul de bune practici alimentare pentru persoanele vârstnice aflate în grupă de risc – diabetul zaharat de tip II” a fost lansat marți, 10 mai

Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Fundaţia ”Ana Aslan” Internaţional şi Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a lansat marți, 10 mai 2022, ”Ghidul de bune practici alimentare pentru persoanele vârstnice aflate în grupă de risc – diabetul zaharat de tip II”.

”Diabetul zaharat de tip 2 este o boală cronică netransmisibilă, este o boală a  cărei incidență este în creștere și, într-adevăr, ciferele pe care ultimele publicații le aduc în atenție sunt îngrijorătoare. Boala poate să fie controlată prin modificarea stilului de viață și aici alimentația joacă un rol important, alărui de exercițiul fizic, cât și prin intervenție farmacologică. Dar, întotdeauna, trebuie să subliniem importanța stilului de viață printr-o dietă corespunzătoare și printr-un exercițiu fizic corect recomandat și condus pentru pacienții noștri. Dacă privim spre diabetul zahat de tip 2, trebuie să privim către factorii de risc pe care această afecțiune îi are și, întotdeauna, capătul de listă al acestor factori de risc îl reprezintă excesul ponderal și obezitatea. Deci, controlul greutății corporale ne ajută să prevenim apariția diabetului zaharat tip 2 și evoluția ulterioară. (…) Considerăm că educația pentru sănătate și medicina preventivă sunt elementele de bază care trebuie să ne ajute atunci când vrem să reglementăm bolile cronice și, în special, bolile cronice netransmisibile așa cum este situația diabetului zaharat tip 2. (…) Informarea pacienților noștri este un element important și orice inițiativă de acest gen, cum este structurarea unui asemenea ghid în care informațiile sunt prezentate într-o manieră foarte atractivă și pe înțelesul tuturor fac diferența și vin, într-adevăr, în întâmpinarea nevoilor pacienților noștri”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog și prorector al  Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, în cadrul conferinței de presă susținută la UMF ”Carol Davila” cu prilejul lansării.

Importanța controlului greutății corporale a fost subliniată și de conf. dr. Corina Zugravu în cadrul UMF ”Carol Davila” și reprezentant al Institutului Național de Sănătate Publică – Minsiterul Sănătății.

”Găsesc ghidul foarte util. Întotdeauna a fost nevoie de astfel de publicații, ușor accesibile, ușor de înțeles de către pacienți. (…)  Una dintre țintele Organizației Mondiale a Sănătății este să oprească acest trend crescător al greutății concetățenilor noștri și a celorlalți oameni din Europa ca măsură principală pentru combaterea bolilor necomunicabile. (…) 59% dintre cetățenii spațiului european sunt supraponderali și obezi, cu un spor mic la bărbați, puțin peste 60%, femeile puțin sub 60%. Dar este o cifră absolut îngrijorătoare, care trebuie adusă cumva sub control. (…) Acum trebuie luate măsuri. Educația pacientului este foarte importantă. Dar nu trebuie neglijate nici măsurile legate de legislație și de profilaxie la nivel național. Nu trebuie neglijate alte măsuri, cum ar fi: taxarea alimentelor nesănătoase, controlul reclamelor, publicității la alimentele nesănătoase. Dar și includerea unui sfat nutrițional. El există, dar ar putea să fie extins și cred că pentru această extindere de mare ajutor sunt aceste ghiduri. Institutul Național de Sănătate Publică face și el ghiduri. Sunt arme foarte utile pe care medicul de familie le poate avea în cabinet, le poate distribui pacientului, pacientul să le înțeleagă, ușor de parcurs și de priceput. Însă, educația este doar o armă. Așteptăm și o legislație care să însănătoșească mediul în care ne desfășurăm activitatea astfel încât el să fie cât mai puțin obezogen cu putință”, a subliniat conf. dr. Zugravu.

La rândul său, prof. dr. Luiza Spiru, președintele Fundației Ana Aslan Internațional și șeful Disciplinei Geriatrie și Gerontologie din cadrul Facultății de Medicină a UMF ”Carol Davila”, a declarat: ”Ne-am propus să facem astfel de lucruri legate de educație pentru că nu doar noi, medicii, trebuie să beneficiem de educație medicală continuă. Cred, și ne-am dat seama și mai mult în timpul pandemiei, că utilizatorul de servicii medicale, și fiecare dintre noi, are nevoie de educație medicală continuă. Și cred că educația medicală continuă pe care o dăruim cu știință, cu limbajul acesta apropiat înțelegerii fiecare dintre dumneavoastră este un demers pe care deja l-am început și pe care îl facem și în plan fizic și prin acest ghid pe care îl gândim de câteva luni bune. (…) Toate aceste eforturi și demersuri sunt pentru noi o mare reușită. Sper ca acest ghid să fie de folos, pentru că este atât de simplu, frumos ilustrat, pe înțelesul tuturor, este o mică lecție de educație primară pe care fiecare dintre noi ar trebui să o știe.”

Ghidul, care este parte a unei campanii de informare și de prevenție asupra diabetului zaharat de tip 2, va ajunge la populație prin intermediul medicilor de familie.

”Peste 2 milioane de oameni au fost diagnosticați în România cu această afecțiune și peste 1,5 milioane se află deja în zona de prediabet. Deci sunt deja în grupa de risc pentru dezvoltarea acestei afecțiuni. Considerăm că este foarte important să avem parte de educație pentru sănătate și de campanii de prevenție, considerăm că România trebuie să depună și mai mult efort în acest sens pentru că, așa cum cunoaștem cu toții, este mai ușor să previi decât să tratezi. Și în mod special atunci când vine vorba despre oameni de vârsta a treia”, a declarat Alexandra Dobre, director Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.