Ghidurile privind evaluarea vitaminei D la gravide, nou-născuți, copii și adulți, publicate în Monitorul Oficial

Ghidurile privind evaluarea și terapia deficitului de vitamina D la gravidă, nou-născut și copil și cel privind evaluarea statusului vitaminei D la adulți au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 773/24 septembrie 2019.

Proiectul de ordin fusese introdus de Ministerul Sănătății (MS) în transparență decizională la începutul lunii iulie. Solicitarea întocmirii ghidurilor a venit din partea Agenției Naționale pentru Programe de Sănătate, în scopul fundamentării unui nou program național.

 

Rolul vitaminei D

 

Vitamina D este un nutrient esențial care joacă un rol important în homeostazia calciului și sănătatea osoasă. Deficitul sever al vitaminei D cauzează rahitismul și / sau hipocalcemia la sugari și copii și osteomalacia la adulți sau adolescenți după închiderea cartilajelor de crestere.

Rahitismul reprezintă o afecţiune a cartilajului de creştere caracterizată prin scăderea osificării encondrale la nivelul cartilajului de creştere și apoptoza condrocitelor, având drept consecinţe: deformarea cartilajelor de creştere, închiderea tardivă a fontanelelor, erupţie dentară întârziată, hipoplazie smalţ dentar, hipertrofia articulațiilor costocondrale (mătănii costale), evazarea rebordului costal (şanţ Harrison), deformarea diafizelor oaselor lungi, deformarea în cupă a metafizei radiusului (”brățări rahitice”).

Deficitul sever al vitaminei D poate fi, de asemenea, asociat cu hipocalcemia, care poate provoca tetanie sau convulsii.

 

Epidemiologia în România

 

În România un studiu recent relevă o prevalenţă a deficitului de vitamină D (valori ale 25 (OH)D < 25 nmol/l) la 1,92% din grupa 0-1 an; 0,66 % din grupa 1-3 ani; 1,96 % din grupa 4-8 ani; 4,3% din grupa 8-13 ani și 8,9 % din grupa 14-18 ani (1). S-a înregistrat nivel toxic de vitamina D ( valori > de 100 ng/ml ( > 250 nMol/L) la 11,5 % dintre copii 0-1an si 4,98 % dintre copii 1-3 ani ( N -0-3 ani= 655 copii) (1).

Un alt studiu relevă prevalenţa deficitului de vitamină D (valori 25 (OH)D < 25 nmol/l) de 1,2% 2 în populaţia 0-10 ani și de 3,2% în populaţia 10-20 ani; niveluri potenţial nocive și toxice ale concentraţiei de 25 (OH)D s-au înregistrat la 3,8 % cazuri din prima grupă și 0,2 % cazuri din a 2-a grupă (2). Prevalenţa sechelelor de rahitism în populaţia preșcolară și școlară românească a fost 1,8 % în mediul urban și 0,7 % în mediul rural (3).

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.