În Europa, gripa era larg răspândită în săptămâna 6/2019 (4–10 februarie), conform celui mai recent raport publicat de biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și de Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (ECDC).
Virusurile gripale tip A domină în acest sezon
Conform raportului OMS/ECDC, probele recoltate de la pacienții cu boli asemănătoare gripei. (ILI) au fost pozitive pentru virusurile gripale în proporție de 53%, în ușoară scădere față de săptămâna precedentă (58%). Tipul de virus gripal circulant este predominant A – A(H1N1)pdm09 și A(H3N2) – în vreme ce foarte puține cazuri au fost depistate cu virusuri de tip B.
La pacienții cu infecții respiratorii acute severe (SARI), probele colectate în săptămâna 6/2019 au fost pozitive în proporție de 46%, toate cu tipul A.
Mortalitatea, pe baza datelor din 24 de state membre ale Uniunii Europene, este în exces în principal la vârstnicii de peste 65 de ani, dar și la adulți (15–64 de ani).
Virusurile circulante sunt susceptibile la medicamentele antivirale
În sezonul de gripă 2018–2019, în regiunea europeană, pe baza datelor furnizate de centrele santinelă, s-a înregistrat o rată mai mare de 10% a probelor pozitive la virusuri gripale începând cu săptămâna 49/2018. Rata a crescut continuu până în săptămâna 5/2019, după care a început să scadă. Începând cu săptămâna 3/2019 și până în prezent, rata probelor pozitive a depășit 50%.
Vaccinul gripal folosit în acest sezon tinde să aibă rezultate mai bune față de virusurile gripale A(H1N1)pdm09 (tipul cu cea mai largă circulație în acest sezon) și B, în comparație cu rezultatele față de virusurile A(H3N2). Rezultatele preliminare, conform raportului OMS/ECDC, sprijină recomandarea de utilizare a vaccinurilor, iar datele de până acum arată că eficacitatea vaccinului gripal variază de la o populație la alta și în funcție de intensitatea circulației virusurilor gripale.
Este important de știut că virusurile care circulă la acest moment sunt susceptibile la inhibitorii de neuraminidază (oseltamivir, peramivir, zanamivir), fapt care susține recomandarea inițierii precoce a tratamentului și de utilizare profilactică a acestor medicamente, în conformitate cu ghidurile și recomandările naționale.