Grupa de sânge nu predispune la o formă severă de COVID-19, susține cel mai recent studiu

De la debutul pandemiei de COVID-19 au fost mai multe studii care au încercat să determine dacă grupa de sânge afectează riscul de contractare a coronavirusului sau severitatea COVID-19.

Unul dintre aceste studii sugerează că persoanele cu tip A ar avea un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19 și de a dezvolta simptome severe, în timp ce persoanele cu sânge de tip O ar avea un risc mai mic. Un studiu publicat recent combate câteva dintre aceste descoperiri timpurii. Cercetătorii de la Massachusetts General Hospital și Beth Israel Deaconess Hospital nu au găsit nicio dovadă că tipul de sânge afectează dacă cineva dezvoltă simptome severe (definite ca intubație sau moarte) în urma infecției cu noul coronavirus, relatează CNN.

O echipă de cercetători europeni care și-a publicat descoperirile în New England Journal of Medicine în iunie, a descoperit că persoanele cu sânge de tip A ar avea un risc cu 45% mai mare de a se infecta decât persoanele cu alte tipuri de sânge, iar persoanele cu sânge de tip O aveau un risc cu 35% mai mic. Aceștia au studiat peste 1.900 de pacienți cu coronavirus grav bolnavi în Spania și Italia și i-au comparat cu 2.300 de persoane care nu erau bolnave. Constatări similare au observate în cazul lucrătorilor din sănătate din Hong Kong, cu grupa de sânge O, în timpul focarului SARS, care a infectat 8.098 de persoane din noiembrie 2002 până în iulie 2003 și este din aceeași familie de viruși.

Cel mai recent studiu pare a contracara o parte din cercetarea respectivă. „Am arătat printr-un studiu multinstituțional că nu există niciun motiv să credem că a avea o anumită grupă de sânge va duce la o severitate crescută a bolii, pe care am definit-o că necesitate a intubației sau deces”, a spus dr. Anahita Dua de la Mass General, care a condus echipa de studiu.

Studiul a urmărit să stabilească dacă există o asociere între tipul de sânge ABO și severitatea COVID-19 definită prin intubație sau moarte, precum și pentru a stabili dacă există variabilități în testarea pozitivă a COVID-19 între tipurile de sânge. Într-un studiu multi-instituțional, toți pacienții adulți care au fost pozitivi pentru COVID-19 în cinci spitale au fost identificați și incluși în perioada 6 martie – 16 aprilie 2020. Spitalizarea, intubația și moartea au fost evaluate pentru asocierea cu tipul de sânge. Analiza univariată a fost realizată folosind tehnici standard și regresia logistică a fost utilizată pentru a determina efectul independent al tipului de sânge asupra intubației și / sau a morții și testarea pozitivă. În perioada de studiu, au fost 7.648 de pacienți care au primit teste COVID-19 în cadrul instituțiilor. Dintre aceștia, 1.289 au fost pozitivi.

Potrivit concluziei studiului, tipul de sânge nu este asociat cu riscul de progresie către o boală severă care necesită intubație sau care cauzează moartea și nici nu este asociat cu niveluri maxime mai mari de markeri inflamatori.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.