Guatemala anulează achiziţia a opt milioane de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V

Guatemala va negocia cu companiile farmaceutice americane Johnson & Johnson, Moderna şi Pfizer pentru a compensa anularea achiziţiei din Rusia a opt milioane de vaccinuri Sputnik V, a anunţat preşedintele guatemalez, Alejandro Giammattei, notează joi AFP.

Rusia urma să livreze Guatemalei un total de 16 milioane de doze în două tranşe de câte opt milioane. Prima livrare a fost deja plătită cu 79,6 milioane de dolari, dar Guatemala a primit până în prezent numai 550.000 de doze.

“Am asigurat (cu Rusia) un program de livrări lunare pentru a primi până la 31 decembrie” restul din ce a fost deja plătit, a declarat miercuri ministrul sănătăţii, Amelia Flores.

Anularea celei de-a doua livrări a opt milioane de vaccinuri ruseşti este motivată de întârzierea din partea Moscovei.

Alejandro Giammattei a precizat că guvernul său va negocia furnizarea de vaccinuri cu companiile americane Pfizer, Johnson & Johnson şi Moderna datorită bugetului eliberat prin anularea achiziţiei a opt milioane de doze din Rusia.

Guatemala a primit până în prezent aproximativ şase milioane de doze de vaccin datorită donaţiilor făcute de Statele Unite, India, Israel şi Mexic, precum şi prin programul COVAX, sprijinit de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Cu toate acestea, abia un milion de guatemalezi au fost vaccinaţi până acum, dintr-o populaţie de 17 milioane de locuitori. În această ţară din America Centrală, 355.000 de persoane au fost contaminate şi 10.000 au decedat de la începutul pandemiei.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.