Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional din Iași

Guvernul a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, indicatorii tehnico-economici pentru spitalul regional din Iași, care ar urma să aibă 850 de paturi și 19 săli de operații, a anunțat ministrul Sănătății Sorina Pintea.

Potrivit oficialului, primii pacienți ar urma să fie tratați între 2024 și 2027.

„Costul este de 500,3 milioane de euro. Guvernul României are la dispoziție (fonduri europene în actualul cadru financiar multianual – n.red.) de 150 de milioane de euro. De aceea am decis să facem spitalul în două etape (a doua etapă în următorul cadru financiar multianual, 2021-2027- n.red.). Era normal să căutăm soluții de finanțare adecvată. În acest exercițiu de finanțare, această sumă nu poate fi suplimentată”, mai spune Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății susține că nu se pune problema pierderii sumei de 150 de milioane de euro, din actualul exercițiu financiar, pentru cele 3 spitale regionale – Iași, Cluj și Craiova.

„Dimpotrivă, în etapa următoare de finanțare vom avea la dispoziție mai mulți bani pentru construcția spitalelor. Aceste spitale sunt necesare”, a declarat Sorina Pintea.

„Aceste spitale sunt în programul de guvernare și ne vom ține promisiunea. Guvernul PSD-ALDE a fost primul care a făcut demersuri reale pentru construirea lor. Nu putem spune că acest Guvern, PSD-ALDE, a blocat construcția spitalelor regionale”, a afirmat Sorina Pintea.”Spre deosebire de alte guverne, noi nu închidem spitale”, a adăugat ea.

Construcția a 8 spitale regionale și a unui spital „gigant, după modelul AKH Viena”, dar „mai mare” în București, ar fi trebuit să înceapă în anul 2017, conform programului de guvernare al PSD și promisiunilor făcute chiar de Liviu Dragnea în campania electorală din 2016.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.