Guvernul a aprobat sumele necesare acoperirii TVA pentru achizițiile din programul privind controlul tuberculozei

Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență pentru asigurarea de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, a sumelor necesare acoperirii plăţii TVA aferente bunurilor şi serviciilor achiziţionate în cadrul Programului ROU-T-MOH “Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei in România”.

Suma aprobată se va asigura de la bugetul de stat și va fi direcționată către achiziția de medicamente pentru tratamentul tuberculozei multidrogrezistente și respectiv pentru alte bunuri necesare pentru prevenirea și controlul tuberculozei în rândul populațiilor vulnerabile, printre care utilizatorii de droguri.

Suma estimată pentru acoperirea TVA este în valoare totală de 568.433 lei.

Documentul prevede cadrul legal necesar pentru acoperirea de la bugetul de stat a taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru bunurile și serviciile achiziționate în cadrul Proiectului “Abordarea provocărilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in România”, finanțat de către Fondul Global printr-un grant de tranziție, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Suma estimată pentru acoperirea TVA este în valoare totală de 568.433 lei, din care 126,974 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor efective efectuate în cadrul Programului în anul 2019, de sub-primitorul principal, Fundația Romanian Angel Appeal și subcontractorul acestuia – Asociația Română AntiSIDA (ARAS) și va fi plătibilă din bugetul aprobat pe anul 2020.

De asemenea, suma de 428,054 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor programate a se efectua în cadrul Programului de către Ministerul Sănătății (direct și prin Institutul Național de Sănătate Publică) și Fundația Romanian Angeal Appeal (direct și prin subcontractorul acesteia – Asociația Română AntiSIDA (ARAS)) în anul 2020 și va fi plătită din bugetul aprobat pe anul 2020.

Potrivit Ministerului Sănătății, suma de 13,405 lei reprezintă TVA aferent cheltuielilor programate a se efectua în cadrul Programului de către Ministerul Sănătății și Fundația Romanian Angeal Appeal în anul 2021 și va fi plătită din bugetul aprobat pe anul 2021.

Ministerul Sănătății precizează că primește de la Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei peste 4,3 milioane de euro pentru implementarea mai multor măsuri care vizează controlul tuberculozei în România, dar și achiziția unei părți din medicamentele utilizate în tratamentul pacienților cu tuberculoză multidorg rezistentă (MDR).

Partenerii Ministerului Sănătății în cadrul acestui program sunt Organizația Mondială a Sănătății și Romanian Angel Appeal, din partea societății civile.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.