Guvernul a introdus sporul de 30% pentru perioada stării de alertă doar pentru o parte a personalului medical. Federația Sanitas amenință cu escaladarea conflictului

Ministerul Sănătății a redactat, joi, două acte normative: proiectul de OUG privind reglementarea unor măsuri în domeniul sănătății cauzate de evoluția răspândirii infecțiilor determinate de virusul SARS-CoV-2 și proiectul de HG de modificare a HG nr. 153/2018 (Regulamentul de sporuri).

Astfel, potrivit Federației Sanitas, Guvernul a fost de acord să introducă sporul de până la 30% și pentru perioada stării de alertă. “Însă, dorește să facă acest lucru numai pentru anumite categorii de salariați din spitalele publice care nu sunt prevăzute în OMS 555/2020. (…) Acest lucru ar însemna că salariații din spitalele care sunt prevăzute în OMS nr. 555/2020 nu ar avea dreptul la acest spor, iar aplicarea acestei prevederi se va face doar începând cu 1 decembrie 2020, ducându-ne la concluzia că eforturile depuse de lucrătorii din sănătate pe perioada stării de alertă de până la această dată nu contează”, a transmis Federația Sanitas într-un comunicat de presă.

Drepturile ar urma să fie reduse în cazul personalului auxiliar

Potrivit Sanitas, Guvernul nu doar că nu intenționează să raporteze toate sporurile la salariile de bază actuale, ci dorește ca sporul de epidemie și sporul de până în 30% să fie raportate la salariile de bază din 2018, ceea ce arată că aceste drepturi ar fi reduse suplimentar în cazul personalului auxiliar.

De asemenea, potrivit Sanitas, drepturile salariale introduse „au un caracter profund discriminatoriu, prevăzând creșterea salariilor de bază pentru un număr foarte restrâns de asistenţi medicali, fiind omis un număr mare de specialişti care lucrează în UPU, ATI şi alte secţii din spitale aflate în linia întâi a luptei cu noul virus SARS-COV-2, din rândul cărora se înregistrează cea mai mare rată a mortalității.”

“Ni le-au transmis cu câteva ore înainte de şedinţă, încălcând astfel reglementările legale în vigoare cu privire la dialogul social! (…) Considerăm că superficialitatea cu care Guvernul tratează solicitările membrilor noştri de sindicat va conduce la escaladarea inevitabilă a conflictului deja existent între salariaţii din Sănătate, greu încercaţi în această perioadă şi decidenţii momentului!”, se mai precizează în comunicatul de presă al Federației Sanitas.

Acţiunile sindicaliștilor din Sănătate au debutat cu greva japoneză din 7 octombrie a.c. şi au continuat cu pichetarea Guvernului României în fiecare zi de marţi a lunii noiembrie.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.