Guvernul a prelungit scutirea de clawback pentru produsele derivate din sânge și plasmă

Guvernul a prelungit până 31 decembrie 2020 scutirea de la plata taxei clawback pentru imunoglobulină și alte produse obținute din plasmă umană.

”Prelungim termenul de exceptare temporară de la plata taxei clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. Este o măsură necesară pentru a asigura prezența pe piață a unor medicamente care nu au altă alternativă terapeutică”, a declarat premierul Viorica Dăncilă în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi.

” Prin această măsură se asigură continuitatea accesului la imunoglobulină și prezența pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman și plasmă umană, medicamente care nu au alternativă terapeutică”, a anunțat și Ministerul Sănătății (MS) într-un comunicat.

 

Decontarea tratamentelor făcute în sistemul privat, în cazuri grave

 

O altă reglementare aprobată astăzi în ședința de Guvern prevede că ”pacienții cu afecțiuni grave, pentru care  nu pot fi  asigurate servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, pot  beneficia de tratamente în străinătate sau asigurate  de furnizorii privați de servicii medicale din România”, transmite MS. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul ministerului.
„Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul public de sănătate vor fi aceleași pentru furnizorii din străinătate și din țară.  Pacienților cu afecțiuni extrem de grave care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordam șansa de a se putea trata și în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil.  În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul și cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi și de asigurarea unui confort al comunicării în aceeași limbă în relația pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi și de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienți”, a declarat Sorina Pintea, Ministrul Sănătății.

 

Un nou subprogram pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist

 

”Facem modificările legislative necesare pentru introducerea, dezvoltarea și implementarea unui nou subprogram destinat persoanelor cu tulburări din spectrul autist, conform protocolului încheiat cu asociațiile de profil. Această măsură va permite un acces mai bun la servicii integrate de sănătate pentru persoanele diagnosticate cu astfel de tulburări”, a anunțat Viorica Dăncilă.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.