Guvernul amână ratificarea acordului de împrumut cu Banca Mondială pentru sistemul sanitar

Guvern

Guvernul amână ratificarea acordului de împrumut cu Banca Mondială destinat sistemului sanitar, pentru a-l renegocia.  Împrumutul, în valoare de 500 milioane de euro, a fost semnat la 23 septembrie 2019, la New York, de către fostul Executiv.

„Vă rog să fiți de acord cu retragerea de pe agenda de lucru a ședinței de Guvern a acestui proiect. (…) A fost negociat total neinspirat, vă rog să ne permiteți să îl retragem”, a spus ministrul Sănătății, Victor Costache, în ședința de guvern.

Premierul Ludovic Orban a fost de acord cu amânarea ratificării acordului de credit, care, potrivit lui, nu este în interesul pacienților în această formă.

„Acolo este vorba de un credit. Iar dacă tot luăm un credit, acel credit trebuie să fie destinat îmbunătățirii calității serviciilor. Adică trebuie destinat investițiilor în infrastructura spitalicească și altor categorii de cheltuieli care să ducă la îmbunătățirea calității serviciilor. Acolo sunt câteva puncte, sunt bani în acel acord, care nu duc la nicio îmbunătățire a serviciilor de sănătate prestate către pacienți”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Printre măsurile incluse în acordul de credit se numără diversificarea serviciilor medicale asigurate prin medicina de familie, implementarea unei scheme de ajutor pentru medicii de familie, în vederea asigurării unor condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii medicale şi furnizarea de servicii medicale de calitate, consolidarea asistenţei medicale comunitare, în special în zonele slab deservite de servicii medicale, îmbunătăţirea sistemelor informatice din sistemul de sănătate, pentru a permite interoperabilitatea acestora, în vederea asigurării unei utilizări mai eficiente a informaţiilor în elaborarea politicilor de sănătate, măsuri în domeniul politicilor farmaceutice, inclusiv implementarea noii metodologii de evaluare a tehnologiilor medicale.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.