Pe agenda ședinței de astăzi a Guvernului României se află o propunere de memorandum pentru aprobarea măsurilor necesare realizării obiectivelor de investiții Spitale Regionale de Urgență (SRU) Iași, Cluj și Craiova. Se propune, astfel, ca unitățile spitalicești să fie realizate în două etape, în vederea obținerii finanțării europene nerambursabile suplimentare, de aproximativ 1 miliard de euro, din ciclul de finanțare 2021–2027, necesară acoperirii deficitului de finanțare. În prima etapă, finanțată din Programul Operațional Regional (POR) 2014–2020, s-ar urmări: întocmirea proiectelor tehnice și verificarea acestora, întocmirea planurilor de reorganizare locală, a planurilor de tranziție (inclusiv planul de training, curricula de training și reabilitare, modernizare si dotare centru de training), a caietelor de sarcini pentru execuția lucrărilor de construire, precum și sprijin tehnic pentru pregătirea aplicațiilor de finanțare pentru următoarea etapă.
Etapa a doua, finanțată din POR 2021–2027, ar avea ca obiective: executarea lucrărilor de construire și operaționalizare a celor trei spitale, informarea scrisă a Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR) privind măsurile necesare realizării obiectivelor de investiții SRU, cu obiectivele și activitățile propuse pentru cele două etape. Urmează transmiterea către AMPOR a unei propuneri de modificare a ratei de cofinanțare de la 50% la 85% pentru proiectele dedicate spitalelor regionale finanțate în cadrul perioadei de programare 2014–2020, precum și inițierea demersurilor necesare pentru includerea finanțării în cadrul POR 2021–2027. În final, Ministerul Sănătății va realiza măsurile necesare îndeplinirii condiției favorizante „Cadru de politică strategic pentru sănătate”, prevăzută prin propunerea de Regulament CE de stabilire a unor prevederi comune pentru o serie de fonduri UE post-2020.
Costul unui spital, peste 400 de milioane de euro
Prin acordul pentru servicii de consultanță, semnat de Ministerul Sănătății cu Banca Europeană de Investiții (BEI) în anul 2016, s-a stabilit ca BEI să contracteze un consultant care să furnizeze studiile de fezabilitate și aplicațiile de finanțare pentru proiectele celor trei spitale regionale de urgență. Documentația pentru realizarea lor, aflată în curs de finalizare de către consultanții BEI, ar permite previziunea costurilor estimative, a calendarului de implementare, precum și identificarea componentelor proiectelor.
Conform angajamentelor consultanților BEI, luna aceasta s-ar preda cele trei studii de fezabilitate aferente SRU Iași, Cluj și Craiova. Costul preliminar estimat al unui singur spital, cu toate componentele conexe, s-ar ridica la aproximativ 400 de milioane de euro fără TVA. În prezent, în cadrul POR este alocată, din fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană, suma de 150 de milioane de euro pentru construirea celor trei spitale, la care se adaugă o sumă egală cu aceasta, contribuție a statului român.
Calendarul de implementare previzionat de consultanții BEI, încadrat în actualul ciclu de finanțare 2014–2020, impune termene extrem de strânse pentru depunerea aplicațiilor de finanțare, a lansării procedurilor de achiziții publice aferente serviciilor de proiectare tehnică, execuție lucrări de construire etc. și a operaționalizării spitalelor, existând riscul ca punerea în funcțiune a spitalelor să depășească data de 31 decembrie 2023 (dată finală pentru eligibilitatea cheltuielilor aferente POR 2014–2020).
DG Regio dorește să acopere deficitul de finanțare
În cadrul întâlnirii ce a avut loc la Bruxelles, în luna septembrie 2018 cu reprezentanți ai DG Regio, Ministerului Sănătății, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și ai BEI, DG Regio și-a exprimat deschiderea în vederea acoperirii deficitului de finanțare a celor trei spitale, din ciclu financiar 2021–2027, neidentificând însă soluții de realocare de fonduri din actuala programare (2014–2020). A recomandat autorităților române începerea demersurilor pentru securizarea fondurilor în noua perspectivă.
La începutul lunii noiembrie, Ministerul Sănătății a organizat o masă rotundă cu reprezentanții echipei de proiect BEI, Jaspers, precum și cu oficiali din Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. În urma analizei stadiului activităților, planificării viitoare și a disponibilității finanțării, s-a concluzionat ca oportună aprobarea măsurilor mai sus amintite.
Prin aprobarea acestui memorandum, Ministerul Sănătății, ca inițiator al acestui memorandum, speră să se finalizeze la timp și „cu succes” cele trei spitale regionale de urgență, precum și activitățile de reorganizare, training și construcții. Totodată, inițiatorii consideră că obținerea acestei finanțări nerambursabile considerabile va avea un „impact pozitiv asupra bugetului statului român”, precum și obținerea, prin abordare etapizată, a unui grad avansat de maturitate al proiectelor.