Guvernul urmează să adopte astăzi rectificarea bugetară; crește bugetul FNUASS și sunt afectate angajările în sistemul de sănătate

Rectificarea bugetară va fi adoptată astăzi în ședința de Guvern. Potrivit proiectului publicat săptămâna trecută în transparență decizională, bugetul Ministerului Sănătății nu va fi afectat.

Bugetul Fondului Unic de Asigurări Sociale de Sănătate crește cu 45,1 milioane

 

Bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) se majorează cu 45,1 milioane de lei, potrivit proiectului de rectificare bugetară publicat de Ministerul Finanțelor Publice în transparență bugetară.

Subvențiile suplimentare pentru FNUASS se ridică la 243,5 milioane de lei. De asemenea, veniturile din contribuția datorată pentru medicamente finanțate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății cresc, potrivit estimărilor, cu 288 de milioane de lei.

Mai mult, Ministerul Finanțelor estimează venituri mai mari cu 105,9 milioane lei decât cele prognozate inițial pentru 2019 din contribuțiile datorate de angajatori, precum și regularizări pozitive în valoare de 420 milioane lei.

La polul opus,  contribuțiile la asigurările sociale de sănătate datorate de asigurați sunt estimate să scadă cu peste un miliard de lei.

 

Ocuparea posturilor vacante din sistemul sanitar se va face doar cu avizul MS sau CNAS, în limita bugetului deja aprobat

 

Ocuparea posturilor vacante din sistemul sanitar public se va face doar cu avizul Ministerului Sănătății și/sau al CNAS, în limita bugetului deja aprobat. Asta se specifică, printre altele, în proiectul de rectificare bugetară publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor. Rectificarea bugetară, care conține măsuri de austeritate,  urmează să fie aprobată în ședința de Guvern de săptămâna aceasta.

„Ocuparea posturilor vacante prin concurs/examen (…)  se face numai după obţinerea avizului conform al Ministerului Sănătăţii, al ministerelor sau instituţiilor cu reţea sanitară proprie și/sau al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, după caz, prin care se certifică  existența în bugetul aprobat a fondurilor necesare finanțării posturilor propuse a se ocupa precum și a celor ocupate la momentul solicitării avizului”, arată textul proiectul de ordonanță.

 

Numărul posturilor de secretar de stat, redus la jumătate

 

Va fi redus la jumătate numărul posturilor de secretar de stat din toate ministerele, inclusiv din cel al Sănătății.

“În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, se vor supune Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative prin care numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate funcțiilor de secretar de stat și subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi a celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%”, se arată în proiectul de ordonanță.

În prezent, Ministerul Sănătății are cinci secretari de stat.

Proiectul de rectificare bugetară a fost discutat în primă lectură în ședința de Guvern de joi, însă Executivul a anunțat că are nevoie de mai mult timp, pentru a-l examina în detaliu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.