Hans Kluge (OMS Europa): Până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani

Până la 40% dintre medicii din regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani şi nu există un plan de înlocuire a acestora, a declarat, miercuri, directorul Biroului Regional OMS Europa, dr. Hans Henri P. Kluge.

„Practic, vrem să schimbăm modul de a gândi, ceea ce înseamnă resursele umane. Această criză se regăseşte în întreaga regiune. (…) Toate aceste probleme au nevoie de politici şi de acţiuni cât mai rapide. (…) Situaţia este gravă şi trebuie găsite resurse. Până la 40% dintre medicii din această regiune urmează să se pensioneze în următorii zece ani iar un plan de înlocuire a lor nu există. Ceea ce înseamnă că pacienţii vor avea un timp de aşteptare mai lung, un acces mai redus la serviciile de sănătate, o calitate scăzută a actului medical. (…) Trebuie să pregătim noua generaţie de profesionişti”, a subliniat Hans Kluge, la ceremonia de deschidere a reuniunii la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa despre problematica resurselor umane din sănătate.

„Înainte de a atrage alţi oameni, trebuie să îi menţinem pe cei pe care îi avem, să le oferim o pregătire mai bună, să le îmbunătăţim condiţiile de muncă, să înţelegem ce nevoi au – şi la nivel profesional, dar şi la nivel personal – şi să creştem atractivitatea acestei meserii. (…) Trebuie să ne asigurăm că cererea şi oferta se află la acelaşi nivel”, a explicat directorul Biroului Regional OMS Europa.

În opinia sa, este nevoie de un personal medical cu pregătire şi în acest sens trebuie oferite cursuri medicilor şi asistenţilor medicali, dar şi instrumentele necesare.

„Avem nevoie de un personal care să aibă suficientă pregătire şi competenţe corespunzătoare. Prin urmare, trebuie să le oferim atât cursuri de pregătire, cât şi instrumente digitale. (…) În al treilea rând, trebuie să abordăm şi problema migraţiei. Există o migraţie a lucrătorilor din domeniul sănătăţii iar România este cel mai mare producător de medici şi asistenţi medicali din regiune. (…) Vă confruntaţi cu un deficit foarte mare de încredere în regiune şi asta se referă la încrederea pe care nu o mai avem în sistemul de sănătate… Ne confruntăm cu o lipsă a încrederii politicienilor în sistemul de sănătate. Dacă nu există încredere, nu vom avea nici investiţii”, a subliniat oficialul.

Miercuri şi joi, are loc, la Bucureşti, Reuniunea la nivel înalt a statelor membre OMS Europa pe tema resurselor umane din sănătate. Vor fi discutate modalităţile de pregătire, motivare şi gestionare a resurselor umane.

La întâlnire participă miniştri, secretari de stat, şefi ai departamentelor de resurse umane şi experţi în domeniu din regiunea europeană a OMS. Reuniunea la nivel înalt este o oportunitate pentru statele membre să dezvolte strategii coordonate în domeniul resurselor umane care să asigure sustenabilitatea sistemelor de sănătate.

Pe parcursul celor două zile, în cadrul sesiunilor se vor discuta acțiuni pentru:

  • reținerea și recrutarea lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței medicale, în special în zonele rurale și îndepărtate
  • îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată
  • protejarea sănătății mintale și bunăstarea lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale
  • promovarea competențelor digitale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale
  • îmbunătățirea guvernanței și a planificării forței de muncă din domeniul sănătății
  • promovarea practicilor etice în materie de migrație
  • abordarea diferențelor de gen în cadrul forței de muncă din domeniul sănătății și al asistenței medicale.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.