Hans Kluge (OMS): Trebuie să extindem sarcinile pentru asistenţii medicali şi pentru moaşe

Directorul Biroului Regional OMS Europa, Hans Henri P. Kluge, a declarat, miercuri, că ar trebui extinse sarcinile asistenţilor medicali şi moaşelor, „pentru că reprezintă segmentul de forţă de muncă cel mai mare din regiune”.

„Observăm această migraţie nu numai de la Est la Vest, ci şi de la Sud la Nord. Este un fenomen global. (…) Digitalizarea evident că nu este un panaceu, însă este un instrument util. Trebuie să extindem sarcinile pentru asistenţii medicali şi pentru moaşe, pentru că reprezintă segmentul de forţă de muncă cel mai mare din regiune. Este normal să trecem anumite sarcini în îndatorirea acestei categorii de personal. Trebuie să avem grijă şi de asistenţi sociali”, a declarat directorul Biroului Regional OMS Europa, prezent la reuniunea la nivel înalt a statelor membre ale Biroului Regional OMS Europa pe tema resurselor umane din sănătate, organizată la Bucureşti.

Declaraţia care urmează să fie adoptată la Bucureşti privind gestionarea resurselor umane în sănătate este importantă, însă reprezintă doar „un prim pas”, a subliniat Kluge.

„Va trebui să o transpunem în acţiune. Va trebui să supunem această Declaraţie şi unei aprobări a Comitetului regional unde sunt reprezentate cele 53 de ţări”, a afirmat directorul Biroului Regional OMS Europa.

La reuniunea de la Bucureşti, care are loc miercuri şi joi, vor fi discutate modalităţile de pregătire, motivare şi gestionare a resurselor umane.

La dezbateri miniştri, secretari de stat, şefi ai departamentelor de resurse umane şi experţi în domeniu din regiunea europeană a OMS.

Pe parcursul celor două zile, în cadrul sesiunilor se vor discuta acțiuni pentru:

  • reținerea și recrutarea lucrătorilor din domeniul sănătății și al asistenței medicale, în special în zonele rurale și îndepărtate
  • îmbunătățirea condițiilor de muncă, inclusiv un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată
  • protejarea sănătății mintale și bunăstarea lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale
  • promovarea competențelor digitale ale lucrătorilor din domeniul sănătății și asistenței medicale
  • îmbunătățirea guvernanței și a planificării forței de muncă din domeniul sănătății
  • promovarea practicilor etice în materie de migrație
  • abordarea diferențelor de gen în cadrul forței de muncă din domeniul sănătății și al asistenței medicale.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.