Harghita: Creștere îngrijorătoare a cazurilor de cancer colorectal la vârste tot mai mici

Medicii din Harghita trag un semnal de alarmă privind creșterea cazurilor de cancer colorectal, în special în rândul tinerilor. În contextul în care martie este luna de conștientizare a cancerului colorectal, specialiștii din județ atrag atenția asupra unei tendințe îngrijorătoare atât la nivel local, cât și global, și îndeamnă populația să adopte un stil de viață sănătos și să se prezinte la medic pentru investigații periodice.

Potrivit unei postări de pe pagina de Facebook a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea-Ciuc, județul Harghita se aliniază tendinței globale în ceea ce privește cancerul colorectal, înregistrând o „creștere alarmantă a cazurilor, multe dintre ele fiind diagnosticate în stadii avansate”. De asemenea, se subliniază că „alt lucru alarmant este faptul că acest tip de cancer apare tot mai frecvent la pacienți tineri, sub 50 de ani”.

Dr. Dana Braic, șefa secției Gastroenterologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea-Ciuc, a declarat pentru AGERPRES că pacientul cel mai tânăr pe care l-a tratat avea doar 26 de ani. Aceasta consideră că această creștere a cazurilor de cancer colorectal se datorează în mare parte schimbării stilului de viață și alimentației, care s-au modificat semnificativ în ultimele decenii.

„Toate alimentele acestea procesate, semiprocesate, alimentația de tip fast-food și stilul de viață, stresul, nopțile nedormite, odihna necorespunzătoare, participă, toate împreună”, a explicat dr. Braic, subliniind legătura directă dintre comportamentele alimentare și apariția acestei forme de cancer.

În ceea ce privește diagnosticarea precoce, specialiștii recomandă screeningul pentru cancerul colorectal începând cu vârsta de 45 de ani, chiar mai devreme în cazul existenței unor antecedente familiale de cancer colorectal. Screeningul și diagnosticul pentru cancerul colorectal se realizează prin colonoscopie, o procedură esențială pentru depistarea și tratamentul precoce al leziunilor colonice.

„Cancerul colorectal se dezvoltă foarte mult din polipi colonici. Polipii colonici sunt niște tumori colonice benigne, dar care, în timp, lăsate pe loc, se pot transforma în cancer. Polipii, odată depistați la colonoscopie, se pot scoate, se pot exciza fără niciun fel de probleme, deci endoscopic, nu chirurgical. De aceea, e foarte bine ca pacienții să vină, pentru că odată depistate aceste leziuni premaligne, le putem trata minim invaziv și pacientul scapă de riscul respectiv”, a precizat dr. Braic.

De asemenea, șefa secției Gastroenterologie din Miercurea-Ciuc a subliniat importanța abordării fricii pacientului de procedură. „Să nu le fie frică oamenilor, pentru că foarte mulți nu vin la noi din cauza fricii. Una, frica de diagnostic și doi, frica de procedură în sine. Nu are rost să păcălim populația, nu e o procedură ușoară, o plăcere pentru pacient, dar există metode, la înțelegere cu medicul curant, să facem împreună, să lucrăm împreună ca procedura să fie mai ușor de suportat de către pacient. Există varianta de efectuare a colonoscopiei în analgosedare, adică pacientul adoarme, bineînțeles în funcție de ce patologie asociată are, dacă are patologie cardiovasculară și care sunt riscurile”, a explicat aceasta.

Un alt punct important subliniat de specialiști este importanța unui stil de viață sănătos. Dr. Braic a recomandat un regim alimentar echilibrat, care include alimente bogate în fibre, cum sunt legumele, fructele și leguminoasele, și evitarea alimentelor procesate și semiprocesate, precum și a celor de tip fast food. De asemenea, este important să se reducă consumul de grăsimi și alcool, să se renunțe la fumat și să se acorde atenție gestionării stresului. „Mișcarea fizică regulată este recomandată la orice om, fără niciun fel de problemă. Orice om trebuie să facă mișcare fizică regulată de trei-cinci ori pe săptămână”, a adăugat aceasta.

În concluzie, specialiștii subliniază că prevenirea cancerului colorectal începe printr-un stil de viață sănătos și prin realizarea unui screening periodic, mai ales în cazul celor cu antecedente familiale. Conștientizarea importanței acestora poate salva vieți și poate ajuta la detectarea timpurie a unor posibile leziuni, care pot fi tratate minim invaziv, oferind pacienților șanse mult mai mari de recuperare.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.