HepHIV 2019: În regiunea europeană, jumătate din persoanele infectate cu HIV sunt diagnosticate cu întârziere

Conferința HepHIV 2019, organizată în premieră în România și prilejuită de deținerea de către țara noastră a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, marchează orientarea către strategii integrate, care să permită acțiuni simultane la nivel european în relație cu testarea pentru mai multe boli infecțioase, nu doar HIV și hepatitele virale.

 

Hiv in Europe devine EuroTEST

 

Pentru a marca deschiderea conferinței HepHIV 2019, inițiativa HIV in Europe – principalul organizator al evenimentului – s-a redenumit oficial și a devenit EuroTEST. Scopul acestei redenumiri este extinderea domeniului de acțiune pentru a include atât hepatitele virale și HIV, cât și bolile cu transmitere sexuală și tuberculoza. Toate aceste boli infecțioase au ceva în comun: căile de transmitere – fie sexuală, prin sex neprotejat, fie prin sânge și produse din sânge, inclusiv prin folosirea acelor contaminate la injectarea drogurilor.

EuroTEST își propune să utilizeze strategii integrate pentru a contribui la creșterea detectării precoce și la inițierea cât mai devreme a tratamentului, pentru rezultate optime din punctul de vedere al stării de sănătate și pentru a preveni riscul de transmitere a infecției.

 

Depistarea timpurie

 

„Noi ne ocupăm de prevenirea HIV din 1992 și, mai recent, și de prevenirea hepatitelor și a tuberculozei. În ultima vreme, stăm foarte bine cu tratamentul, dar și cu partea de prevenire – s-au descoperit metode de prevenție din ce în ce mai performante. Cred că prevenția este un aspect care nu trebuie uitat. Și tot la partea de prevenție a transmiterii infecției, este și partea de depistare și testare”, a explicat Nicoleta Dascălu, manager de proiect în cadrul Asociației Române Anti-SIDA (ARAS).

Nicoleta Dascălu a vorbit despre depistare și prevenire în grupurile vulnerabile, „populații aproape invizibile în România” – consumatorii de droguri injectabile, persoanele care practică sexul comercial, bărbații care fac sex cu bărbați. Aceste grupuri vulnerabile sunt cel mai predispuse la aceste infecții. „Dacă vorbim despre bune practici, cred că ar trebui să ținem cont și de ceea ce se întâmplă în aceste grupuri”, a întărit Nicoleta Dascălu.

În Europa și în România, prevenția în grupurile vulnerabile se face prin intermediul organizațiilor non-guvernamentale – cum este și ARAS – care lucrează în parteneriat și care sunt sprijinite și finanțate de instituții publice. Acestea pot ajunge mai ușor la grupurile vulnerabile, pot oferi servicii de testare și depistare și, ulterior, pot oferi serviciile complexe, integrate, de asistență socială, psihologică și, desigur, tratament.

 

Îngrijire integrată

 

„Testarea și diagnosticarea precoce sunt esențiale pentru controlul acestor boli infecțioase. Trebuie să facem în continuare eforturi în această direcție. În acest moment, în regiunea europeană, jumătate din persoanele infectate sunt diagnosticate cu întârziere. Această întârziere are consecințe negative pentru pacient, dar și pentru sănătatea publică”, a explicat în cadrul conferinței de presă HepHIV 2019 Daniel Simões, de la Institutul de Sănătate Publică, Universitatea din Porto, Portugalia, copreședinte HepHIV 2019 și HIV in Europe.

Depistarea târzie comportă un risc crescut de transmitere a infecției, rezultate mai slabe în ceea ce privește tratamentul datorită inițierii sale întârziate și creșterea costurilor medicale suportate de sistemele de sănătate.

„Atunci când vorbim despre tratament integrat, trebuie să ținem cont de faptul că nu integrăm doar bolile, ci și oamenii. Aceste infecții afectează cu predilecție grupurile vulnerabile și marginalizate ale societății. Trebuie să acordăm o atenție specială integrării și apropierii de societate și de serviciile de sănătate a celor care sunt în acest moment mai departe de centrul societății noastre”, a explicat Daniel Simões.

 

Cunoașterea distruge stigma

 

Educarea și informarea populației despre aceste patologii infecțioase este un alt aspect foarte important. Daniel Simões a vorbit despre miturile care se vehiculează în continuare în cultura populară referitor la pacienții infectați cu HIV, hepatită, tuberculoză sau boli cu transmitere sexuală. Cunoașterea mecanismului de transmiterea a infecției în cazul HIV, de exemplu, a evoluat foarte mult în ultimii ani. La fel și tratamentul disponibil. Cât timp se află sub tratament, un pacient infectat cu HIV nu poate transmite infecția. Este un aspect important, care, din păcate, nu este cunoscut de majoritatea populației. Dezinformarea și lipsa de informare stau ulterior la baza stigmei asociate acestor diagnostice.

Ediția din acest an a conferinței HepHIV are loc la București, în perioada 28–30 ianuarie, fiind prilejuită de deținerea de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Tema conferinței HepHIV 2019 este: provocări ale testării și îngrijirii realizate la timp și integrat.

Timp de trei zile, peste 240 de participanți – profesioniști din domeniul medical, experți în sănătate publică, reprezentanți ai societății civile și factori de decizie – din 37 de state europene vor discuta și trasa strategii comune în combaterea HIV, a hepatitelor virale, dar și a altor boli infecțioase, precum cele cu transmitere sexuală sau tuberculoza.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.