„Testarea și îngrijirea coordonate sunt esențiale la toate nivelurile, local, național, european și internațional, pentru a reuși să atingem obiectivele de dezvoltare durabilă pentru 2030, anume să punem capăt epidemiei de HIV și să reducem prevalența hepatitei”, a declarat Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, într-un mesaj video transmis participanților la conferința HepHIV 2019.
HepHIV 2019 este organizată la București în perioada 28–30 ianuarie, sub patronajul președinției române a Consiliului Uniunii Europene și sub patronajul oficial al Comisiei Europene. Tema reuniunii este: provocări ale testării și îngrijirii realizate la timp și integrat.
Statisticile sunt alarmante
„Datorită eforturilor continue, în Uniunea Europeană, decesele cauzate de HIV și hepatite au scăzut între 2002 și 2015. Dar asta nu înseamnă că bolile sunt întru totul controlate, nu este cazul să ne mulțumim cu situația actuală, iar HepHIV 2019 amintește tocmai acest lucru”, arată comisarul european.
Dintre problemele semnalate de medicul lituanian, am reținut că, în Europa, în prezent, una din două persoane care trăiesc cu HIV este diagnosticată târziu, în cursul infecției. De asemenea, o proporție importantă din cei nouă milioane de europeni care trăiesc cu hepatită cronică B sau C nu știu măcar că sunt infectați, ceea ce face să crească riscul de transmitere. Statisticile sunt alarmante, afirmă Andriukaitis.
Ce putem face pentru a merge înainte? se întreabă comisarul european. „Testarea este punctul de acces la tratament și îngrijiri. Testarea integrată crește eficiența și creează sinergii, cu resurse mai puține. Apoi, tratamentul eficace îmbunătățește starea de sănătate a celor testați și previne transmiterea mai departe a infecțiilor”, explică oficialul european.
Investiții în cercetări integratoare și inovatoare
„Dar vreau să discut și rolul Uniunii Europene. În calitatea mea de comisar pentru sănătate și siguranță alimentară, sunt hotărât să ajut statele membre să atingă țintele globale stabilite pentru HIV, hepatită și tuberculoză. Angajamentul Comisiei Europene este ilustrat de documentul adoptat în 2018, pentru combaterea HIV/SIDA, hepatitei și tuberculozei”, arată Vytenis Andriukaitis.
„La nivel european, recunoaștem faptul că supravegherea este crucială. Spre exemplu, colegii de la ECDC au colaborat cu Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie, pentru a îmbunătăți monitorizarea hepatitei. Trebuie spus că noi sprijinim țările din vecinătatea Uniunii Europene, în mod special pe cele din est, să-și întărească sistemele naționale de sănătate. Apoi, alocăm fonduri semnificative pentru a lupta împotriva bolilor infecțioase”, a detaliat oficialul de la Bruxelles. El a continuat prin a arăta că Uniunea Europeană a investit aproximativ un miliard de euro în cercetarea de abordări integrate și inovatoare, care să răspundă la provocările cu care ne confruntăm. Eforturile se concentrează pe ajungerea la grupurile vulnerabile și pe îmbunătățirea accesului la testare și îngrijire.
O abordare mai coezivă față de sănătate
„Suntem hotărâți să avem o abordare mai coezivă față de sănătate în general. Pentru următorul exercițiu financiar multianual al Comisiei Europene, 2021—2027, planul pentru sănătate este cuprins în Planul Social European și va exista o abordare a sănătății în toate politicile. Vom promova sinergii între diferitele politici și programe UE, inclusiv răspunsul la boli transmisibile. Programele de cercetare vor continua să fie finanțate prin programul UE Orizont. Trebuie însă să lucrăm împreună, pentru a ne asigura de o abordare integrată și că tehnologiile și soluțiile inovatoare sunt disponibile și că ni le putem permite, în mod particular pentru grupurile la care ajungem cel mai greu”, a conchis Andriukaitis.
Oficialul a încheiat mesajul afirmând că HepHIV 2019 este o ocazie importantă pentru a împărtăși cele mai bune practici, pentru a găsi soluții și pentru a construi acțiuni politice.