HepHIV 2019: Testare pentru HIV și hepatite și accesul pacienților la tratament specific

„În momentul de față, suntem cu toții preocupați de testarea pentru HIV, virusul hepatitic B și virusul hepatitic C și, implicit, de asigurarea accesului potențialilor pacienți la serviciile de sănătate specifice”, a declarat Sorina Pintea, ministrul sănătății.

Oficialul român a vorbit în deschiderea conferinței HepHIV 2019, organizate la București în perioada 28–30 ianuarie, sub patronajul președinției române a Consiliului Uniunii Europene și sub patronajul oficial al Comisiei Europene. Tema reuniunii este: provocări ale testării și îngrijirii realizate la timp și integrat.

 

Măsuri în sprijinul pacienților

 

Ministrul român al sănătății a vorbit despre hepatitele virale și despre infecția HIV/SIDA și a prezentat pe scurt câteva din măsurile luate de-a lungul timpului în România, în acest domeniu. „România are un program de luptă anti-HIV/SIDA de foarte mulți ani, iar rezultatele se văd. (…) Același lucru încercăm să-l facem și în domeniul infecțiilor cu virusuri hepatitice – A, B, C, B + D, E”, a declarat Sorina Pintea.

Apoi, ministrul a amintit câteva măsuri de diagnostic și tratament, mai noi sau mai vechi, adoptate în România în sprijinul acestor pacienți. „[Î]ncepând cu aprilie 2018, am introdus în Contractul-cadru încheiat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate posibilitatea ca medicul de familie să ceară testarea persoanelor de pe listă pentru Ag HBs și, respectiv, pentru anticorpi împotriva VHC”, a arătat Pintea. „[P]entru hepatita cronică cu VHB, CNAS susține terapia cu interferon pe perioadă determinată și, respectiv, terapia cu inhibitori nucleozidici și nucleotidici, pe perioadă nedeterminată, conform protocoalelor naționale”, iar pentru hepatita C „[P]acienții noștri au scheme terapeutice cu antivirale orale directe în combinații sau în doză fixă. Numărul pacienților beneficiari ai acestor scheme este în continuă creștere. Începând cu anul trecut, 2018, în lista pacienților eligibili pentru a primi tratament au fost incluși pacienți cu fibroză începând de la stadiul F0 spre F1”, a mai arătat oficialul român.

 

În așteptarea noilor idei

 

Ministrul a mai arătat că, prin Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș”, s-a reușit derularea unei serii de screeninguri la nivel național, fie pentru VHC, fie pentru cele trei virusuri – VHB, VHC și HIV. „În momentul de față, suntem cu toții preocupați de testarea pentru aceste trei virusuri și, implicit, de asigurarea accesului potențialilor pacienți la serviciile de sănătate specifice”, a dat asigurări oficialul român.

Sorina Pintea a făcut o mențiune specială pentru asociațiile de pacienți și a încheiat printr-un mesaj transmis participanților la HepHIV 2019: „Sper că veți genera soluții pentru viitoarele programe de sănătate specifice acestor patologii și vă asigur că noi vom fi printre primii care vor aplica aceste noi idei”.

Intervenția ministrului a fost susținută în limba română, dar apoi discursul a fost citit, în limba engleză, de prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, copreședinte local al conferinței.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.