HepHIV 2019: Trebuie să implementăm același standard de tratament pentru toți pacienții europeni

„Din punctul meu de vedere, nu există diferențe în ceea ce privește medicina în țările membre UE. Vorbim același limbaj. Pacienții, însă, au acces la standarde de îngrijire diferite. Noi suntem de părere că aceste standarde de îngrijire ar trebui sa fie egalate, dacă vrem să ținem sub control infecțiile cu virusurile hepatitice și HIV”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” și copreședinte local HepHIV 2019, cu ocazia unei conferințe de presă susținută în ziua a doua a evenimentului.

Standardul comun este cu atât mai important cu cât, în acest moment, nu mai există granițe, ele sunt virtuale. Cetățenii europeni au dreptul la liberă circulație și, odată cu ei, circulă și agenții infecțioși, a explicat în continuare medicul român.

 

Medicina este aceeași

 

„În ultimii ani, România a înregistrat progrese remarcabile în combaterea hepatitelor virale și a infecției cu HIV, atât din punctul de vedere al testării, cât și din cel al tratamentului. Trebuie să menținem această pantă descendentă. Iar menținerea unei pante descendente se face cu programe susținute și cu criterii clare, care pot fi urmărite”, arată Streinu-Cercel.

„Standardul de îngrijire, din punctul meu de vedere, ar trebui să fie același. Pentru că medicina este aceeași, pacienții sunt aceiași, ei dezvoltă același tip de complicații și avem aceleași medicamente la dispoziție să-i tratăm. Haideți să-i tratăm unitar!”, a fost mesajul copreședintelui HepHIV 2019.

 

Strategii comune în combaterea infecției cu HIV și a hepatitelor virale

 

Ediția din acest an a conferinței HepHIV are loc la București, în perioada 28–30 ianuarie, fiind prilejuită de deținerea de către România a președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. Tema conferinței HepHIV 2019 este: provocări ale testării și îngrijirii realizate la timp și integrat.

Timp de trei zile, peste 240 de participanți – profesioniști din domeniul medical, experți în sănătate publică, reprezentanți ai societății civile și factori de decizie – din 37 de state europene vor discuta și trasa strategii comune în combaterea HIV, a hepatitelor virale, dar și a altor boli infecțioase, precum cele cu transmitere sexuală sau tuberculoza.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.