Herdea (CNAS): De la 1 iulie, vor fi menţinute valorile aferente punctelor în asistenţa medicală primară şi de specialitate

Valorile aferente punctelor per capita şi pe serviciu din asistenţa medicală primară şi din asistenţa medicală ambulatorie de specialitate vor fi menţinute şi în noul Contract-cadru, care va intra în vigoare de la 1 iulie, a transmis, miercuri, președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

„Atât în asistenţa medicală primară, cât şi în ambulatoriul de specialitate se vor menţine valorile de puncte, astfel ca oamenii să poată avea predictibilitate şi sustenabilitatea activităţii lor, nu la valori nemaipomenite, dar măcar la nivelul în care să îşi poată desfăşura activitatea. (…) Ne-am dori o finanţare mult mai bună, dar în condiţiile actuale credem că este un deziderat atins”, a mai spus președintele CNAS.

Preşedintele CNAS şi-a exprimat speranţa ca la finalul trimestrul III sau începutul trimestrului IV al anului în curs, când va avea loc o rectificare bugetară, să se rediscute valorile de punct pentru serviciile medicale.

Potrivit CNAS , pentru asistenţa medicală primară valoarea punctului per capita este 12 lei, iar per serviciu medical 8 lei. Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru punctul pe serviciu medical se vor oferi 4,5 lei.

Totodată, CNAS susţine că se menţine plafonul de 6.000 lei/lunar pentru asistenţa medicală stomatologică.

Noul contract-cadru va include pachete de servicii pentru persoanele neasigurate

Noul contract-cadru prevede, ca noutate, pachete de servicii pentru persoanele neasigurate prentru depistarea unor afecţiuni grave, precum cancer, hepatită, HIV/SIDA la gravide, a anunţat dr. Valeria Herdea.

„Se preconizează ca medicii de familie să poată trimită persoanele neasigurate pentru investigaţii în caz de suspiciune de afecţiuni oncologice, hepatite B şi C şi virusul HIV la gravide, servicii care vor fi decontate de Casa Naţională de Sănătate”, a transmis dr. Valeria Herdea.

„Tot în contractul-cadru, se prevede că se pot desfăşura activităţi de prevenţie, începând cu adolescenţii”, a afirmat dr. Valeria Herdea.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.