Hipoglicemia poate crește riscul de deces cu 67%

Un studiu interesant a fost prezentat recent la Congresul EASD (Asociația Europeană pentru Studiul Diabetului), analizând legătura dintre scăderea glicemiei și deces, la persoanele cu diabet zaharat și demență. Cercetarea, prezentată în cadrul evenimentului, arată că hipoglicemia severă are consecințe mult mai grave în cazul persoanelor care suferă atât de diabet, cât și de demență, decât în cazul persoanelor care suferă numai de  diabet zaharat. Autorii studiului au constatat că după hipoglicemie adulții vârstnici, atât cei cu diabet, cât și cei cu demență, au cu 67% mai multe șanse de deces în comparație cu cei afectați doar de diabet zaharat.

Hipoglicemia este un factor de risc mai puțin recunoscut drept cauză de deces a vârstnicilor cu diabet zaharat și demență. Strategiile de tratament care vizează minimizarea episoadelor de hipoglicemie ar trebui prioritizate la acești pacienți, care sunt predispuși la evenimente cardiovasculare, căderi și fracturi, spune dr. Katharina Mattishent, cercetătoare la Norwich Medical School din cadrul Universității Anglia de Est și autoarea studiului.

Dr. Mattishent și colegii săi au analizat datele a 19.995 de pacienți cu diabet de tip 1 sau 2 cu vârste peste 65 de ani, cu sau fără demență, diagnosticați cu primul episod hipoglicemic între aprilie 1997 și martie 2016. Prin monitorizarea hipoglicemiei, pacienții cu diabet și demență au avut un risc mai mare de deces (cu 66%) decât cei care nu au prezentat episoade de hipoglicemie.

În cadrul evenimentului au fost prezentate și studii despre legătura dintre creșterea indicelui de masa corporală și diabetul zaharat de tip 2, scăderea în greutate și remisia diabetului de tip 2 sau despre asocierea dintre utilizarea diureticelor în diabetul de tip 2 și riscul amputării membrelor inferioare.

Întâlnirea anuală a EASD s-a desfășurat anul acesta în perioada 1-5 octombrie, la Berlin. Peste 15.000 de participanți din 130 de țări au participat la cea de 54-a ediție a congresului EASD, punându-se la curent cu cele mai recente studii și descoperiri pe tema diabetului zaharat. În cadrul manifestării științifice este prezent și un reprezentant al Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.