Hospice Casa Speranței a devenit joi fundație de utilitate publică

sursa foto: Hospice Casa Speranței/ Facebook

Hospice Casa Speranței a devenit joi fundație de utilitate publică, aceasta îngrijind 45.000 de mii de pacienți aflați în stadii terminale ale unor boli incurabile.

Anunțul a fost făcut joi de ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, care a fost prezent la Ziua Porților Deschise la Hospice Casa Sperantei – 30 de ani.

„Astăzi (joi, 21 aprilie 2022 – n.r.), după o așteptare de mai bine de 10 ani, Hospice Casa Speranței a devenit o fundație de utilitate publică printr-o hotărâre a Guvernului României, pe care am inițiat-o noi, cei de la Ministerul Sănătății. Au așteptat mult prea mult, eu am fost absolut uimit când am ajuns la Ministerul Sănătății să aflu că o astfel de instituție nu a primit acest statut de utilitate publică în condițiile în care a tratat 45.000 de pacienți aflați în fază terminală a unor boli incurabile”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a mai spus că o componentă extrem de importantă din terapia completă a unui pacient, mai ales a unui pacient cu o boală incurabilă, o reprezintă empatia și omenia, dincolo de serviciile și îngrijirile medicale oferite.

De asemenea, oficialul a mai precizat că activitatea unor astfel de organizații ar trebui să reprezinte pentru toți un model de bună practică și că ar trebui replicate și de alte instituții.

”Cred foarte mult în rolul unor organizații, cum ar fi Hospice, dacă ne referim la tratamentul pacienților, copii și adulți, cu boli incurabile. Sunt și alte organizații foarte puternice. (…) Am avut foarte multe exemple de bună practică din zona societății civile și cred că noi trebuie să învățăm de la ei, să replicăm aceste modele de bună practică și să ne ocupăm de probleme cu adevărat importante pentru sistemul de sănătate. Ceea ce face Hospice Casa Speranței de 30 de ani reprezintă un astfel de exemplu, pentru că aici nu este vorba doar de oferirea unor servicii medicale de bună calitate. Este vorba și de altceva, mai ales pentru pacienții cu astfel de patologii, este vorba despre empatie și despre omenie. (…) Dacă o să reușim, atunci când discutăm de serviciile de sănătate pe care le oferim în diverse niveluri, fie că e vorba de asistența medicală primară, asistența spitalicească, îngrijirile la domiciliu – o zonă lasată așa în derivă poate de prea mulți ani, cred că această componentă legată de empatie și omenie în raport cu pacientul, cu bolnavul este esențială pentru că face parte din terapia completă a pacientului și nu trebuie să uităm niciodată acest lucru”, a declarat ministrul Rafila.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.