Hotărâre de Guvern privind activitatea de asistență medicală comunitară

Guvernul României a aprobat, la solicitatea Ministerului Sănătății, Hotărârea de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea, funcționarea și finanțarea activității de asistență medicală comunitară, a anunțat MS într-un comunicat.

Decizia vine în contextul dezvoltării rețelei de asistență medicală comunitară, în conformitate cu Programul de Guvernare, susține MS.

“Aveam nevoie de stabilirea unui cadrul clar normativ prin care să putem interveni eficient în scopul creșterii calității și a numărului de servicii medicale pentru populația apartinând grupurilor vulnerabile. Asistența medicală comunitară se desfășoară în prezent neuniform,  cu dificultate, fie din cauza neînțelegerii de către reprezentanții autorităților administrației publice locale a importanței acestor categorii de personal în comunitate, fie datorită lipsei de claritate și detaliu a cadrului normativ. Urmărim creșterea accesului la servicii medicale de sănătate a grupurilor vulnerabile și reducerea sărăciei și a excluziunii sociale, obiective asumate și în Strategia Națională de Sănătate 2014- 2020 și în Programul de Guvernare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

 

Prevederile actului normativ

 

Conform actului normativ, modul de colectare a datelor, analiză, planificare, monitorizare și evaluare a serviciilor de asistență  medicală comunitară la nivel național se va face prin  aplicația on-line cu numele de subdomeniu AMCMSR.gov.ro înscrisă în REGISTRU GOV.RO.

Actul normativ stabilește și atribuțiile tuturor structurilor implicate în asistența medicală comunitară, respectiv Ministerul Sănătății, direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București și autoritățile administrației publice locale. Sunt specificate și atribuțiile, timpul de lucru și salarizarea personalului care desfășoară activitatea de asistență medicală comunitară (asistenți medicali comunitari, moașe și mediatori sanitari), dar și condițiile specifice de ocupare a posturilor în acest sector.

În premieră, furnizorii privați vor putea să furnizeze servicii de asistență medicală comunitară.

Finanțarea centrelor comunitare integrate va fi asigurată parțial de la bugetul de stat, inclusiv din cel a Ministerului Sănătății, și parțial din venituri proprii, fonduri externe neramburasabile sau alte fonduri.

Ministerul Sănătății, prin  Unitatea de incluziune socială și structurile de control din aparatul propriu, precum și al celor existente la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București, va realiza activitatea de control a activității și va aplica sancțiuni în cazul nerespectării legislației privind organizarea, funcționarea și finanțarea activității de asistență medicală comunitară.

Ministerul Sănătății  asigură, în prezent, finanțarea pentru 1556 de asistenți medicali  comunitari (AMC) și 470 de mediatori sanitari pentru comunitățile de romi (MSR).

2 comments

STIMA SI RESPECT MAXIM Dna Ministru asa trebuie procedat cu toți lideri formali.angajati pe problematica romilor în cadrul instituțiilor,si aici ma refer la mediatori școlar,Expertul local romi.si Bnr Prefectura.Definitivat statutul profesional inclusiv salarizarea.Avem calificări în aceste meserii,sint cuprinse in cor,deci legislație exista numai ca nu se vrea a se aplica de unele instituții,primarii din tara.

Exemplu real caz.Am o vechime de 20 de ani de muncă din care 10 ani in Administratie Publica in Primărie.sint calificat în mai multe meserii,printre care și cea de Expert local Romi,mai mult sint Licențiat în Drept si aAdministratie Publica din anul 2011.Si am salariul net 1400 lei plus norma de hrană 300 lei.Deci salariu net 1400.Ma intreb oare e corect este echitabil deci salariul este mai mic decît al femei de serviciu din Primărie.Asta pentru că sint de etnie romă.Deci în concluzie unele instituții din tara nu prea au nevoie de romi pregătiți. Păcat…Astept din partea D TRA SI a colegilor din Guvern o intervenție motivată .VA STAU LA DISPOZITIE. CU STIMA

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.