La Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie (IGH) din Iași funcționează primul Centru dedicat pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (BII) din regiunea Nord-Est a României, relatează Agerpres.
„Ne reasumăm dedicaţia noastră pentru excelenţă în îngrijirea bolnavilor cu boală inflamatorie intestinală. Boala inflamatorie intestinală afectează diverse aspecte ale vieţii pacientului şi poate afecta multiple organe, încât necesitatea unei echipe multidisciplinare a devenit obligatorie. Vom aduce împreună diverşi specialişti care trebuie implicaţi în abordarea terapeutică şi diagnostică a bolnavului cu boală inflamatorie intestinală”, a declarat prof. univ. dr. Anca Trifan, medicul coordonator al IGH Iaşi.
Potrivit acesteia, medicii gastroenterologi şi alţi specialişti se confruntă cu un număr tot mai mare de pacienţi care suferă de boli inflamatorii intestinale.
„Bolile inflamatorii intestinale au devenit mult mai frecvente, şi aici mă refer la boala Crohn şi rectocolita ulcerativă hemoragică. Ceea ce este şi mai grav, au devenit formele moderat-severe mai frecvente decât formele uşoare. Boala inflamatorie intestinală afectează foarte multe aspecte ale vieţii pacientului, inclusiv cele sociale, şi afectează în afara tubului digestiv şi alte organe în proporţie de 20% dintre pacienţi”, a explicat pentru AGERPRES prof. univ. dr. Anca Trifan.
Medicul a mai subliniat necesitatea consultaţiilor interclinice, precum cele oftalmologice, reumatologice sau dermatologice, deoarece boala poate avea manifestări extra-digestive.
„Avem obligaţia să specializăm pentru toate aceste domenii medici dedicaţi. Este un fel de nişă. Un medic specialist, chiar dacă operează în 90% din timp, e posibil să nu opereze niciodată BII sau să fie luat prin surprindere atunci când vine un caz în urgenţă. Pentru un gastroenterolog este un efort foarte mare să găsescă un chirurg care să-şi asume un astfel de caz. De aceea spun că e nevoie de educaţie. Pe de altă parte, terapiile folosite în BII sunt mult diferite faţă de cele acum 10 ani. Şi pentru acest lucru sunt necesare training-urile, acumularea de experienţă. La noi sunt cazuri numeroase de ani de zile. La noi marea majoritate a medicilor se ocupă de BII, dar lucrurile evoluează, în fiecare an apar noi informaţii”, afirmă dr. Trifan.
Dezvoltarea centrelor dedicate pacienţilor cu BII este esenţială pentru optimizarea asistenţei medicale şi pentru creşterea calităţii îngrijirii oferite acestora.
„Acest lucru e posibil prin depăşirea provocărilor actuale precum diagnosticul tardiv şi adresarea cu întârziere către centrele specializate, organizarea suboptimală a tranziţiei pacientului pediatric şi paucitatea disponibilităţii unor facilităţi destinate tratamentului complex al bolii. În cadrul acestui demers este necesară colaborarea între pacienţi, personal medical şi autorităţi”, a mai declarat dr. Anca Trifan.