IBCV Timișoara a salvat 241 de copii de la înființarea secției de Chirurgie cardiovasculară pediatrică

Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) Timișoara continuă să fie un pilon important în tratamentul malformațiilor cardiace la copii, salvând până acum 241 de tineri pacienți, relatează Agerpres. Înființată în aprilie 2022, Secția de Chirurgie cardiovasculară pediatrică a efectuat intervenții tot mai complexe începând din 2024, inclusiv prin chirurgie intervențională.

Directorul medical al IBCV Timișoara, dr. Adina Bucur, a declarat pentru AGERPRES: „Activitatea Compartimentului de Chirurgie cardiovasculară pediatrică a debutat în aprilie 2022. Între 2022 și 2024, activitatea medico-chirurgicală din cadrul compartimentului a fost realizată aproape exclusiv prin colaborare cu grupul San Donato (Italia), ca urmare a contractului semnat de către conducerea IBCV și această entitate. În această perioadă, au fost spitalizați 225 de copii cu diferite patologii, având vârste cuprinse între câteva luni și 18 ani. În primii doi ani de activitate, am efectuat intervenții mai simple și la copii de vârstă mare, pentru ca începând cu anul 2024 să efectuăm mai multe intervenții complexe. În primele trei luni ale acestui an au fost operați 16 copii.”

Printre intervențiile complexe realizate în cadrul secției se numără tratamentele pentru tetralogia Fallot, stenoza congenitală subaortică și cazurile ce implică copii cu vârste sub un an. De asemenea, din 2022, a fost dezvoltat și serviciul de cardiologie intervențională pediatrică, care a permis rezolvarea unor patologii fără a mai fi necesară deschiderea pieptului. Dr. Bucur a precizat: „Dacă în anul 2022, au fost doar șapte cazuri rezolvate, în anul 2024 am avut 32 de cazuri rezolvate prin cardiologie intervențională.”

Echipa secției este formată din medici tineri care au parcurs rezidențiate de chirurgie cardiovasculară la IBCV, iar aceștia au fost pregătiți în clinici de renume, precum San Donato din Italia și Centrul de Chirurgie Pediatrică Bad Oeynhausen din Germania. „Toți cei implicați au participat la stagii de pregătire în clinica San Donato, precum și în clinici de specialitate din Germania, respectiv, în Centrul de Chirurgie Pediatrică Bad Oeynhausen. Aceste stagii au fost facilitate prin intermediul Clubului Rotary,” a subliniat dr. Bucur.

Cu toate că unii copii pot aștepta până la un an pentru intervenții, altele sunt urgențe care necesită tratament imediat după naștere. „Intervențiile efectuate în Secția de Chirurgie cardiovasculară pediatrică din Institutul nostru au fost doar cele programate, fără nou-născuți, cel mai mic pacient având vârsta de trei luni. Durata medie de spitalizare a fost de șase – șapte zile. Nu au fost înregistrate decese precoce (sub 30 zile postoperator),” a explicat dr. Bucur.

În ceea ce privește capacitatea secției, aceasta dispune de 12 paturi, iar creșterea adresabilității poate fi realizată printr-o mai bună organizare la nivel național și prin înființarea unui Registru Național Unic pentru malformații cardiace. „Adresa-bilitatea ar putea crește printr-o mai bună organizare la nivel național, fiind necesară înființarea unui Registru Național Unic pentru malformații cardiace și o repartiție a acestora pe arii geografice, în vederea rezolvării prin chirurgie cardiovasculară sau cardiologie intervențională,” a afirmat dr. Bucur.

Secția a beneficiat de aparatură de ultimă generație, finanțată din fonduri de la Ministerul Sănătății și din proiecte transfrontaliere, iar pentru a acoperi în continuare necesitățile de dotare, IBCV Timișoara va accesa fonduri nerambursabile. În ciuda progreselor, specialiștii atrag atenția asupra diagnosticării târzii a unor malformații. „Uneori ajung prea târziu la noi, pentru că degeaba operăm noi partea cardiacă, dacă plămânii pacientului care nu s-a prezentat la timp la medic au leziuni ireversibile. În astfel de situații este necesar transplantul de cord și de pulmon,” a subliniat chirurgul Horea Feier.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.