Imagistica medicală, la 124 de ani

Ca sportivi de mare performanță, ce au în comun Lionel Messi, Simona Halep, Chris Froome, Roger Federer, LeBron James, Neymar, Tiger Woods sau Usain Bolt? Cu toții au beneficiat, la un moment în cariera lor, de progresul imagisticii medicale. Un proiect realizat de Societatea Europeană de Radiologie (ESR) cu prilejul Zilei internaționale a radiologiei (8 noiembrie) prezintă experiența cu imagistica medicală prin care au trecut 28 de sportivi de mare performanță.

 

Messi, Halep, Neymar

 

Întinderea musculară suferită de Messi la un meci din februarie 2019 a fost diagnosticată rapid, cu ajutorul unui ecograf portabil, iar apoi diagnosticul a fost confirmat de imagistica prin rezonanță magnetică (IRM). Sunteți curioși să vedeți cum arată o întindere musculară la examenul IRM? Site-ul realizat de ESR explică un astfel de diagnostic imagistic (deși, de notat, imaginile folosite nu provin de la sportivii amintiți).

Hernia de disc care a obligat-o pe Simona Halep să se retragă de la Openul Chinei, în urmă cu un an, la Beijing, este explicată și exemplificată printr-o imagine obținută prin rezonanță magnetică.

Povestea fracturii de metatarsian (os la nivelul labei piciorului) suferită de Neymar, prezentată de ESR, a început cu o examinare ecografică, urmată de o tomografie computerizată, care au evidențiat prezența neașteptată a unei fracturi la metatarsianul V.

 

Diagnostic, terapie și prevenție

 

Dezvoltarea din ultimele două decenii a ecografiei și a imagisticii prin rezonanță magnetică a dus la mai buna vizualizare a tendoanelor, a ligamentelor și a cartilajelor. Astfel, imagistica medicală joacă un rol esențial în diagnosticul (dar și în tratamentul) leziunilor apărute în urma practicării sportului. De altfel, se estimează că până la 70% din populație suferă, de-a lungul vieții, cel puțin o leziune produsă prin practicarea unui sport.

Tendința ultimilor ani este de a detecta leziunile încă de la apariția unor semne incipiente, discrete și fără expresie clinică, vizibile doar prin tehnici imagistice de finețe. Astfel, în medicina sportivă, imagistica medicală joacă un rol important în prevenția apariției leziunilor manifeste clinic.

 

Radiația Röntgen

 

Prima radiografie medicală din istorie a fost realizată de Wilhelm Röntgen mâinii soției sale, Anna Bertha Ludwig, în 1895.

Ziua de 8 noiembrie a fost aleasă ca Zi internațională a radiologiei pentru a celebra descoperirea, la 8 noiembrie 1895, a razelor X de către fizicianul german Wilhelm Röntgen. Razele X – așa-numita radiație Röntgen – sunt folosite în prezent în numeroase domenii, având aplicații medicale extinse. Cu ajutorul lor se realizează radiografiile, tomografiile computerizate și fluoroscopiile. În plus, razele X sunt utilizate și pentru tratamentul (curativ sau paliativ) al cancerului (radioterapie).

Pentru descoperirea sa, Röntgen a fost primul laureat al Premiului Nobel pentru fizică, în 1901. Savantul german a donat suma primită Universității din Würzburg și, totodată, a refuzat să patenteze descoperirea, declarând că dorește ca întreaga societate să beneficieze de pe urma aplicațiilor practice ale fenomenului descoperit.

Ziua internațională a radiologiei se bucură de susținerea Societății Europene de Radiologie, a Societății Radiologice din America de Nord și a Colegiului American de Radiologie. Cele două organizații nord-americane pun, la rândul lor, la dispoziția publicului portalul RadiologyInfo.org, care oferă pacienților explicații detaliate și ușor de înțeles cu privire la testele imagistice și la tratamentele prin iradiere.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.