Îmbunătățirea acoperirii vaccinale – o prioritate pentru Europa

Îmbunătățirea ratei de acoperire vaccinală în spațiul european a fost una din principalele teme de discuție pe agenda zilei de 18 septembrie la a 68-a sesiune de lucrări a Biroului Comitetului Regional al OMS Europa (RC68). Prin adoptarea Planului european de acțiune pentru vaccinare 2015–2020, toate cele 53 de state membre ale Regiunii Europene a OMS au făcut un pas important în această direcție, considerând vaccinarea o prioritate și promițând să ia măsurile necesare pentru a asigura sustenabilitatea și continuitatea programelor de vaccinare.

 

„O constatare amară”

 

În cadrul RC68 s-a discutat nivelul de implementare al Planului european de acțiune pentru vaccinare. „În ciuda progreselor înregistrate de unele din statele din regiune, Europa se confruntă în continuare cu o epidemie de rujeolă. A fost o constatare amară”, a declarat în exclusivitate pentru Ro Health Review prof. dr. Alexandru Rafila, delegat din partea României la eveniment.

În 43 din cele 53 de state membre ale regiunii europene a OMS nu mai există practic circulație a virusului rujeolic – nu s-au mai înregistrat cazuri de rujeolă de mai mulți ani. Pe de altă parte, în zece state, inclusiv în România, se înregistrează numeroase cazuri de rujeolă, a explicat profesorul Rafila.

 

Rujeola continuă să fie o prolemă în România și în Europa

 

Rujeola continuă să fie o problemă pentru Europa, în ciuda planului OMS de a elimina această boală infecțioasă din Europa până în anul 2020. În cadrul conferinței, s-au prezentat statistici privind numărul de cazuri de rujeolă din 2016, 2017 și, respectiv, prima jumătate a anului 2018.

România a figurat în statistici cu numeroase cazuri de rujeolă în anii 2016 și 2017 și cu o ușoară scădere a incidenței acestei boli infecțioase în prima jumătate a anului 2018”, a explicat președintele Societății Române de Microbiologie.

Prof. dr. Alexandru Rafila ne-a spus că delegația din România a avut o intervenție care a urmat prezentării făcute de dr. Nedret Emiroglu, directorul Diviziei de urgențe în sănătate și boli transmisibile în cadrul Biroului Regional OMS Europa, pe tema realizării potențialului maxim al Planului european de acțiune pentru vaccinare. „Ne-am luat angajamentul de a continua eforturile pentru creșterea acoperirii vaccinale și recuperarea celor care nu au fost vaccinați. Pe de altă parte, am mulțumit pentru asistența tehnică și sprijinul acordat de OMS Ministerului Sănătății și Guvernului României. Ne asumăm faptul ca mai avem multe lucruri de făcut în acest sens. Toate cazurile de rujeolă nou înregistrate apar în zone în care acoperirea vaccinală este încă deficitară”, a declarat prof dr. Alexandru Rafila pentru Ro Health Review.

La a 68-a sesiune de lucrări a Biroului Comitetului Regional al OMS Europa participă miniștri ai sănătății și reprezentanți ai celor 53 de state membre ale regiunii europene a OMS. Din partea României participă la eveniment prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și membru în Comitetul Executiv al OMS, și conf. dr. Corina Silvia Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătății. Sesiunile de lucrări se desfășoară între 17 și 20 septembrie, la Roma.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.