Asociația europeană a producătorilor de medicamente generice (Medicines for Europe) face un apel la producători pentru a monitoriza și informa autoritățile despre evoluțiile care ar putea afecta aprovizionarea cu medicamente, în contextul potențialului impact al epidemiei de coronavirus asupra fabricării și furnizării de medicamente în Europa.
Și asta în contextul în care China este un producător principal de materii prime, materiale intermediare și ingrediente farmaceutice active, iar în regiunile afectat de focarul viral, există câteva sute de fabrici.
Potrivit unei scrisori a celor de la Medicines for Europe, doar în provinciile Hubei și Zhejiang se află peste 100 de puncta de producție, iar controlul asupra mișcării oamenilor din aceste provincii ar putea afecta și producția din celelalte provincii.
Astfel, potrivit reprezentanților Medicines for Europe, o întrerupere extinsă a producției în China ar afecta producția farmaceutică mondială și, probabil, costurile de producție.
În plus, chinezii sunt producători mari de ingrediente pentru aproape toate medicamentele, astfel încât un blocaj major al producției ar putea afecta producția globală.
Risc limitat, pentru producătorii și furnizorii din Europa
Totodată, cei de la Medicines for Europe susțin că pentru producătorii și furnizorii din Europa acest risc este unul limitat. Și asta pentru că există un stoc suplimentar la comercianții de produse chimice sau ca urmare a stocării pentru perioada recentă a Anului Nou Chinezesc, când producția este oprită temporar în China.
Pe de altă parte, incertitudinea va afecta în mod natural livrările viitoare și va crește costul stocurilor disponibile.
Oficialii Medicines for Europe au ținut să precizeze că ei nu cred că virusul poate fi transmis prin comerțul cu mărfuri, dar ar putea exista blocaje în logistică în porturile chineze.
De asemenea, restricțiile de călătorie pentru personalul din Europa în regiunile afectate ar putea avea un impact asupra stocurilor.
Situația producătorilor de medicamente din România
În ceea ce privește situația din România, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) anunţă pentru prima jumătate a anului 2020 o criză iminentă a medicamentelor fabricate în România din cauza creşterii taxei clawback şi a exploziei preţului materiilor prime fabricate în China ca urmare a epidemiei de Coronavirus.
„Deşi încă nu există sincope de aprovizionare, preţurile au crescut cu până la 500% la materiile prime care vin din China pentru fabricaţia de antibiotice, antiparazitare, hormoni, paracetamol, heparină, vitamine, aminoacizi, precum şi la mulţi excipienţi utilizaţi în procesul de fabricaţie”, a mai spus reprezentantul PRIMER.
Această creştere de preţuri va pune presiune pe siturile de fabricaţie din România, pentru că preţurile la medicamente sunt îngheţate din 2015 iar taxa clawback, în absenţa unei decizii de la Guvern sau Parlament, va urca până la 35% din cifra de afaceri în trimestrul 1 din 2020, susține reprezentantul PRIMER.
În acest context, PRIMER solicita partidele politice să nu ducă accesul pacienţilor la medicamente ieftine şi viitorul fabricilor de medicamente din ţară în dispută politica din prezent şi să acţioneze cu responsabilitate pentru a anticipa criza medicamentelor care ar putea începe din luna aprilie.
Formulă de compromis: plafonarea taxei clawback la 20%
Totodată, Damian a spus că a prezentat politicienilor „o formulă de compromis” pentru 2020 pentru taxa clawback, şi anume să accepte plafonarea ei la 20% pentru medicamentele generice, în mare parte produse în ţară.
„O astfel de formulă de compromis nu va crea un deficit bugetar şi va permite continuarea producţiei în ţară a unor medicamente esenţiale pentru 8 milioane de romani, permiţând totodată fabricilor să treacă cu bine peste criza materiilor prime din China”, a completat Directorul Executiv al PRIMER.
Din PRIMER fac parte cele mai importante 19 fabrici de medicamente din ţară.