Grupul multidisciplinar de experți format de Comisia Europeană pentru găsirea celor mai bune căi de investiții în sănătate a realizat o analiză a impactului tehnologizării digitale asupra serviciilor de sănătate. Recomandările grupului sunt oferite ca răspunsuri la întrebările adresate de Comisia Europeană referitoare la modernizarea, responsivitatea și sustenabilitatea tehnologiei în sănătate.
Deciziile de a adopta, folosi sau rambursa servicii de sănătate ce includ tehnologii digitale sunt bazate în mod ideal pe dovada performanțelor și pe obținerea unui act medical de calitate, eficient și echitabil. Grupul multidisciplinar nu a oferit o evaluare completă, ci doar o analiză a celor mai importante elemente privind digitalizarea serviciilor de sănătate.
Sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit din punct de vedere educațional
Pot fi evaluate mai multe categorii ale serviciilor medicale digitalizate – intervențiile pentru pacienți, pentru furnizorii serviciilor de sănătate sau pentru manageri. Orice evaluare ar trebui să înceapă, conform grupului de experți, cu o descriere completă a tehnologiei digitale folosite, a scopului și costurilor serviciului. Grupul a propus chiar ghiduri practice de evaluare a serviciilor medicale digitalizate, cum sunt cele ale Organizației Mondiale a Sănătății sau ghidul Jasehn (Joint Action to support the eHealth Network). Fazele de dezvoltare și implementare a serviciilor de sănătate digitale sunt elemente cruciale ale evaluărilor. Uneori, pentru a oferi informații complete factorilor decizionali, sunt necesare mai multe tipuri de evaluări ale serviciilor și o selecție atentă a metodelor de analiză. Pentru a face față digitalizării, sistemul de sănătate trebuie să fie pregătit din punct de vedere educațional, financiar, dar și al actelor normative cu privire la serviciile digitalizate sau al monitorizării efectelor digitalizării asupra sistemului medical (incluzând aspecte legate de securitatea cibernetică, confidențialitatea datelor și puterea pieței.
Unul dintre factorii care influențează performanța sistemelor medicale este progresul tehnologic și progresul în digitalizarea serviciilor de sănătate. Astfel, multe țări se confruntă cu necesitatea de a ține pasul cu digitalizarea și, în același timp, cu dorința de a dirija procesul digitalizării într-o anumită direcție și de a evalua impactul asupra sistemelor de sănătate. Tehnologia digitală oferă metode noi pentru identificarea nevoilor populației și perfecționarea serviciilor de sănătate. Rezultatele digitalizării vor depinde de calitatea procesului și de implicarea părților interesate (cei care beneficiază de aceste servicii și cei care le oferă), precum și de cei care dezvoltă serviciile și de guverne.
Efectele pozitive și negative ale digitalizării
Serviciile digitalizate de sănătate pot oferi un prognostic mai bun pacienților și pot contribui la sustenabilitatea sistemelor de sănătate, dacă sunt proiectate și implementate corect. Cu toate acestea, nu întotdeauna se întâmplă astfel, de aceea evaluarea digitalizării sistemelor de sănătate trebuie realizată cu atenție. Digitalizarea poate avea efecte pozitive asupra anumitor beneficiari ai sistemului (prin personalizarea îngrijirilor, reducerea erorilor și reducerea duratei de spitalizare), dar îi poate afecta negativ pe alții. Totuși, nu se poate spune că un sistem de sănătate este bun sau rău doar pentru că este digitalizat.
O mare parte din sumele care au crescut cheltuielile în domeniul sănătății la nivel internațional sunt atribuite digitalizării sistemelor de sănătate, de aceea este necesară și o evaluare riguroasă a beneficiilor oferite de aceste schimbări. Tehnologia digitală este folosită în prezent pentru construirea algoritmilor de asistare a procedurilor de radioterapie, în chirurgia robotică și în aplicațiile de telefonie mobilă care îi ajută pe pacienți să facă față afecțiunilor cu care se confruntă.
Clasificarea serviciilor medicale digitalizate
Digitalizarea sistemelor de sănătate este o problemă complexă și un proces important, cu un impact puternic asupra îngrijirilor de sănătate, care va continua și în viitor. Digitalizarea reprezintă procesul schimbării datelor existente (din documente, imagini sau sunete) în format digital. Digitalizarea serviciilor de sănătate crește gradul lor de organizare și are efecte asupra unor aspecte precum structura serviciilor, modul în care este exercitată profesia, cultura medicală și prognosticul pacienților.
Serviciile de sănătate digitale sunt definite ca servicii medicale parțial sau total digitalizate – folosesc elemente digitale pentru a-și îndeplini scopul și în mod ideal trebuie să crească accesul la servicii de sănătate, calitatea acestora, echitatea, cost-eficiența, sustenabilitatea și inovarea în sistemele de sănătate. Serviciile de sănătate digitale includ servicii de tipul eHealth, mHealth, telemedicină, teleîngrijiri, imagistică, inteligență artificială, dosarele electronice de sănătate. Digitalizarea influențează promovarea sănătății, prevenția, îngrijirea primară, îngrijirile sociale pe termen lung și autoîngrijirea. Serviciile mobile de sănătate (mHealth) sunt exemple de digitalizare cu un impact pozitiv asupra sănătății populației, incluzând tratamentul astmului și încetarea fumatului, inclusiv în țările cu venit mic și mediu.
Impactul digitalizării
Forumul economic mondial a apreciat digitalizarea serviciilor de sănătate ca având un impact major asupra sistemelor de sănătate, orientând mai mult serviciile către „consumatorul final” și permițând mai mult cetățenilor să ia decizii în privința sănătății familiilor lor. Cu ajutorul digitalizării sunt dezvoltate și aspecte privind monitorizarea continuă, tratamentele inteligente și echipele virtuale de îngrijiri medicale. De asemenea, locul în care sunt aplicate tratamentele s-ar putea schimba în viitor, în anumite cazuri, la domiciliul pacientului. Totuși, toate aceste beneficii pe care le aduce digitalizarea serviciilor medicale pot fi însoțite de unele aspecte negative pe termen lung sau scurt. Chiar dacă digitalizarea serviciilor medicale poate scădea presiunea asupra personalului medical, poate scădea costurile și poate îmbunătăți centrarea pe pacient, nu reduce necesitatea evaluărilor medicale. De aceea, utilizarea și implementarea tehnologiilor medicale digitale trebuie monitorizate și evaluate atent.
Ghidarea pentru evaluarea digitalizării serviciilor medicale este limitată de o serie de probleme fundamentale. Impactul digitalizării este greu de evaluat, din cauză că digitalizarea poate lua mai multe forme, dar și pentru că digitalizarea are loc în mai multe zone ale sistemului medical, începând de la tratamente individuale până la nivelul sistemelor de sănătate în ansamblu. Diversitatea tehnologiilor poate face dezvoltarea, implementarea și procesul decizional complet diferite pentru diverse servicii medicale digitalizate. Impactul digitalizării poate fi diferit de la caz la caz, începând cu efectele asupra sănătății pacientului și continuând cu facilitarea schimbului informațional sau reducerea poverii administrative. Securitatea datelor și confidențialitatea sunt aspecte importante și trebuie să ocupe un loc principal în evaluarea digitalizării serviciilor medicale.
Recomandările CE privind digitalizarea serviciilor medicale
Dacă transformarea digitală va fi benefică pentru sistemul medical este greu de spus, procesul având multe aspecte în continuă schimbare. Nu este clar care sunt implicațiile evaluării digitalizării, având în vedere variația tehnologică în sfera medicală. Grupul de experți format de Comisia Europeană pentru găsirea celor mai bune căi de investiții în sănătate recomandă ca fiecare guvern să selecteze acele servicii medicale digitalizate care contribuie la atingerea țintelor sistemelor medicale și să creeze un sistem bazat pe dovezi în privința acestora.
Trebuie evitat optimismul exagerat în legătură cu digitalizarea serviciilor medicale, incluzând subestimarea costurilor și supraestimarea beneficiilor sau necunoașterea și subestimarea riscurilor de securitate. Implementarea tehnologiilor noi nu trebuie făcută pe speranțe, ci pe dovezi clare asupra beneficiilor pentru sistemul de sănătate, recomandă grupul de experți. Serviciile de sănătate nu trebuie considerate bune sau rele doar pentru că sunt sau nu digitalizate, ci trebuie văzute în raport cu beneficiile pe care le aduc sistemelor de sănătate. Beneficiile trebuie evaluate de la caz la caz.
Evaluarea și monitorizarea serviciilor medicale digitalizate trebuie realizate riguros înainte de luarea unei decizii în ceea ce le privește, la diferite niveluri ale sistemului de sănătate. Deciziile referitoare la investițiile în anumite tehnologii medicale se iau în mare parte la nivel local, nu doar la nivel guvernamental, ceea ce duce la descentralizarea întregului proces de adoptare a noilor tehnologii. Guvernele ar trebui să formeze un mediu care să direcționeze aceste investiții, recomandă grupul de experți al CE.
Cele zece recomandări ale grupului de experți pentru statele membre UE sunt: dezvoltarea unei strategii pentru transformările digitale, dezvoltarea unui cadru de monitorizare și evaluare a efectelor digitalizării asupra sistemelor medicale, investirea în procedurile schematice de evaluare, investirea în măsurile bazate pe dovezi și în metodologia de evaluare, investirea în monitorizarea schimbărilor, susținerea procesului decizional la nivel local, crearea unui mediu care să susțină și să adopte inovațiile tehnologice, formarea unui organism de monitorizare și evaluare a progreselor.