Implementarea unei rețele naționale de medicină genomică, beneficii pentru pacienți și medici

România va avea o rețea națională de medicină genomică, care va avea scopul de a dezvolta cercetarea genomică în România, cu impact în boli rare, cancere și alte patologii prioritare.

Importanța implementării unei reţele naţionale de dezvoltare a genomicii prin crearea unei infrastructuri de excelenţă sustenabile, care să permită dezvoltarea cu celeritate a cercetării genomice în România, a fost dezbătută în cadrul unei conferințe, organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

În cadrul evenimentului, a fost abordată și importanța dezvoltării durabile și a capacității de inovare de către Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, instituție publică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, ca parte din Rețeaua Națională de Medicină Genomică, propusă prin Strategia Națională de Sănătate 2030.

„Iată că, și prin acest eveniment, medicina și cercetarea științifică românească se aliniază perspectivelor și strategiilor de inovare și dezvoltare în aria genomicii, punând bazele unei ample și complexe zone de referință, prin înființarea Institutului Cercetare-Dezvoltare în Genomică, institut în subordinea Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. Vă mărturisesc faptul că nașterea acestei entități în cercetare și dezvoltare a venit, în primul rând, din necesitatea unei inițiative naționale în genomică, inclusă în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Specializare Inteligentă și Strategia Națională de Sănătate 2030, planificat a fi implementată în perioada 2024-2029, genomica fiind inclusă ca domeniu național de specializare inteligentă. Toată această nouă construcție vine acum să susțină Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului, editarea genomică și multi-omics, pentru a putea preveni și identifica precoce, diagnostica și trata eficient cancerul, în cazul colaborării cu Institutul de Genomică din cadrul UMF Carol Davila”, a declarat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Mesajele transmise în cadrul evenimentului au adus în prim plan importanța dezvoltării cercetării în domeniul genomicii, a diagnosticului și tratamentului rapid și precis în bolile rare și, nu în ultimul rând, rolul esențial al medicului în dezvoltarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică.

Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică va permite realizarea de cercetare medicală la nivel înalt în România și formarea de specialiști, ceea ce va aduce beneficii pacienților și medicilor, deopotrivă.

Totodată, Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică urmăreşte să aducă România în centrul acţiunii în ceea ce priveşte cercetarea biomedicală şi medicina bazată pe genomică.

La Conferința „Dezvoltarea Genomicii și Impactul în Bolile Rare”, care a avut loc la Palatul Parlamentului, au participat personalități din sistemul medical românesc, dar și în cercetarea științifică medicală, reprezentanți ai mediului academic, ai asociațiilor de pacienți, precum și ai unor importante instituții de stat.

De asemenea, la manifestare a fost prezent Alteța Sa Regală Principele Radu al României, care a transmis mesajul Casei Regale a României.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.