Importanța alăptării și educației mamei privind procesul de alăptare, dezbătută pe larg în cadrul ”Școala familiei mele”

Importanța alăptării și rolul acesteia în susținerea sănătății nou-născutului, dar și a mamei care alăptează, importanța consilierii femeii care alăptează, provocările cu care proaspăta mamă se confruntă în ceea ce privește procesul de alăptare sunt doar câteva dintre subiectele abordate în cadrul Simpozionului Regional dedicat Săptămânii Mondiale a Alăptării: „Școala Familiei Mele”, organizat marți, 10 august, de Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie.

”Pentru noi, ca medici de familie cu practică majoritar  pediatrică este una dintre cele mai frumoase și mai interesante provocări cu care avem de-a face. și de ce provocări? Pentru că practic desfășurăm o activitate de educație de la vârsta de adolescență, ne adresăm apoi gravidelor, susținem lăuza și promovăm alăptarea nu doar ca modalitate, cea mai eficientă de prevenție a bolilor cronice ale viitorului adult, ci în primul rând pentru bunăstarea acelui copil care se naște și vine pe lume  pregătit să fie alăptat și hrănit la sânul mamei și pentru mamă, pentru sănătatea mamei. Procesul de alăptare reprezintă poate cel mai important dar pe care noi îl avem în această lume. (…) A promova alăptarea înseamnă a promova sănătatea. În acest moment, 2 din 4 copii nu sunt alăptați. Aproape 50% nu sunt alăptați. Am derulat de-a lungul timpului foarte multe proiecte educaționale pe această temă și în urma unui astfel de proiect, ”Școala Familiei Mele”, am reușit să creștem procentul de alăptare de la 12,5% cât era raportat de Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului în 2011 să ajungem la 52%. Deci proiectele educaționale adresate părinților este baza educațională pe care noi o putem derula”, a declarat dr. Valeria Herdea, președinte Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie, pentru Sănătatea.TV și RoHealthReview.ro.

Despre importanța alăptării bebelușului din primele clipe de viață, dar și despre importanța educației viitoarelor mame în ceea ce privește procesul de alăptare a vorbit dr. Raluca Ghionaru, medic primar Medicină de Familie București.

”Este foarte important ca mama să aibă contact cu bebelușul ei chiar din primele momente din viață. Contactul piele pe piele stabilește legătura aceea indistructibilă între mamă și copil. În plus, alimentul lapte matern încă din primele zile, încă din primele ore de la naștere, este standardul de aur pentru hrana sugarului. Nu există aliment mai complex, nu există aliment mai bun. N-am descoperit încă o variantă mai bună, miraculoasă, pe care să o putem produce artificial care că conțină ceea ce conține laptele de mamă. (…) Dacă vorbim despre viitoarele mămici care trăiesc în mediul urban, ele sunt mai informate. Accesul lor la informație și la serviciile medicale este mult mai facil, ca urmare ele sunt și mai instruite și mai informate în momentul în care nasc. Dacă ne referim însă la zone din țară unde se ajunge greu a serviciile medicale sau la zone dințară unde accesul la educație este foarte greu sau la zone în care mamele devin mămici adolescente fiind, atunci lucrurile stau altfel, mai rău, în sensul că este un șoc să aduci pe lume un copil și să nu știi ce să faci cu el. El nu vine cu instrucțiuni, vine pe lume ca un membru al familiei care trebuie îngrijit. Iar acest lucru se face doar învățând înainte.”, a declarat dr. Raluca Ghionaru.

Un rol important în susținerea și promovarea alăptării la sân a bebelușului îl au medicii de familie, potrivit asist. univ. dr. Claudia Pop, medic primar Medicină de Familie și președinte Asociatia Nursing Academia.

”Noi, ca și medici de familie, și echipa cu care noi lucrăm este foarte important să dezvoltăm un parteneriat încă din perioada în care femeia este însărcinată pentru a promova toate beneficiile pe care le are alăptarea atât pentru sugar cât și pentru mamă și pentru femeie, cât și pentru societatea. Spr să și reușim. Sunt foarte multe cabinete de medicină de familie care susțin alăptarea. Noi încercăm prin aceste manifestări pe care le facem de câțiva ani tocmai pentru a promova alăptarea în rândul colegilor noștri. Avem și un studiu pe care l-am efectuat în ultimii trei ani în care am arătat cât de importantă este această discuție pe care o avem cu familiile tocmai în promovarea alăptării. Am constatat că atunci când am încercat să conștientizăm familia am ajuns să creștem rata de alăptare datorită acestui lucru.”, a subliniat asist. univ. dr. Claudia Pop.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.